Home

Nieuws 238 x bekeken

VWA intensiveert controles op hepatitis in fruit

Den Haag – De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleert dadels en vijgen sterker op besmetting met het hepatitisvirus middels een monitoringsprogramma.

Dat stelt de VWA desgevraagd. Eerder deed de VWA een onderzoek naar hepatitis in zachtfruit, maar daarin werd niets aangetroffen.

De VWA heeft vorige week een partij uit België afkomstige dadels uit de handel genomen, vanwege een besmetting met het hepatitis A-virus. De VWA heeft andere Europese landen gewaarschuwd voor het risico via het EU meldingssysteem Rapid Alert System voor Food en Feed (RASFF).

Het is nog niet duidelijk of alle dadels uit die partij zijn teruggevonden. Over het risico voor de volksgezondheid kan de VWA op dit punt nog niets zeggen.

Volgens de woordvoerder startte de VWA dit jaar het monitoringsprogramma voor dadels en vijgen. ”Onze specilisten hebben contact met buitenlandse experts en vingen op dat hier extra controle nodig is.” De woordvoerder wijst op een eerdere zaak van hepatitis in gedroogde tomaten in Australië.

Of registreer je om te kunnen reageren.