Home

Nieuws 272 x bekeken

Uitzending Labyrint over groeilampen in kassen

Hilversum - Het wetenschappelijke radio en tv-programma Labyrint besteedt vanavond aandacht aan het telen van voedsel met kunstlicht.

Volgens de Labyrint-redactie bestaan er tegengestelde belangen. “Glastuinders en wetenschappers denken dat planten beter groeien met aangepast licht. Ecologen en dierbeschermers proberen de biodiversiteit te beschermen tegen het altijd aanwezige licht in de nacht.”

Het innovatieve bedrijfje PlantLab meent een oplossing te hebben voor het wereldvoedselprobleem. In kleine, afgesloten kweekcontainers groeien slaplantjes zonder dat er ook maar een straaltje zonlicht bijkomt. Met een uitgekiende mix van juiste voedingsstoffen, water en LED-verlichting groeien de slaplanten als kool.

Plantenfysiologen van Wageningen Universiteit denken echter niet dat we in de toekomst alleen maar groenten zullen eten die nooit zonlicht hebben gezien. Bij vruchtdragende gewassen als paprika’s of tomaten is het proces complexer en bovendien is een met alleen kunstlicht gekweekte tomaat tien keer zo duur.

Veel glastuinders staan nu voor de vraag: in LED-verlichting investeren of niet? In het Bleiswijkse Improvement Centre onderzoeken zij samen met wetenschappers en lichtfabrikanten wat het beste werkt.

Maar wat is het effect van al dat kunstlicht op de flora en fauna, vraagt Labyrint zich af. “Onlangs zijn wetenschappers begonnen met een grootschalig onderzoek naar de effecten van nachtverlichting op planten en dieren. Joop Marquenie, bioloog en oud-medewerker van de Nederlandse Aardolie Maatschappij, neemt ons mee naar het oostpunt van Ameland, 15 kilometer van de bewoonde wereld. Hier onderzoekt de NAM de invloed van licht op vogels, onder meer met de groene lichtsoort Clear Sky. Ook gaat Labyrint op stap met vleermuisdeskundige en bioloog Herman Limpens.”

De uitzending is op Nederland 2 om 21.25 uur. Direct na de uitzending kunnen kijkers doorpraten met wetenschappers in een twittersessie via de site van Labyrint.

Of registreer je om te kunnen reageren.