Home

Nieuws 241 x bekeken

’Uitspraak Cogem versnelt komst nieuwe appelrassen’

Wageningen – Wageningen UR Plant Breeding verwacht een versnelling van het onderzoek naar nieuwe appelrassen via genetische modificatie met soorteigen eigenschappen (cisgenese).

De Commissie Genetische Modificatie (Cogem) heeft positief geadviseerd over een aanvraag voor een veldproef met dit type appelbomen en oordeelt dat de aanvraag voldoet aan de eisen voor categorie 2. Een eerste fase als categorie 1 met meer inperkende maatregelen is daardoor overbodig.

Volgens onderzoeker Frans Krens scheelt dat twee tot drie jaar. Dit geeft volgens hem aan dat de Cogem overtuigd is van de veiligheid van deze eerste veldproef met cisgene appelbomen. ”Het is nog geen precedent, maar blijkbaar heeft de Cogem geoordeeld dat in dit geval voldoende bekend is en de risico’s voor mens en milieu verwaarloosbaar klein zijn.”
Het gaat in de proef om één toegevoegd resistentiegen tegen schurft. Nieuwe plantlijnen zullen meerdere resistentiegenen krijgen, stelt Krens. Als de vergunning dit voorjaar is afgegeven verwacht Krens in mei of uiterlijk augustus te kunnen starten.

In 2013 verwacht de onderzoeker de eerste appels te kunnen bestuderen op schurftaantasting. Dan is duidelijk hoe de resistentie uitpakt in vergelijking met bestaande klassiek veredelde appelrassen met schurftresistentie. Het gaat om vijf appellijnen van het ras Gala in deze veldproef die Wageningen UR, Inova Fruit en een Zwitserse universiteit gezamenlijk uitvoeren in Wageningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.