Home

Nieuws 262 x bekeken 3 reacties

Trekkerverkoop trekt langzaam aan

Nieuwegein – Mechanisatiebedrijven hebben tot en met oktober 2.173 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd. Dit is 12,6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Tot en met september liep de trekkerverkoop nog ruim 14 procent achter.

De Federatie Agrotechniek ziet in de cijfers dan ook langzaam herstel. Het aantal afgeleverde trekkers ligt overigens nog meer dan 40 procent achter bij topjaar 2008.

De afgeleverde aantallen per trekkermerk worden vanwege mededingingswetgeving met een jaar vertraging vrijgegeven. Uit cijfers tot en met oktober 2009 blijkt dat John Deere marktaandeel heeft ingeleverd. In 2008 verkocht het merk 912 trekkers wat goed was voor een marktaandeel van 24,1 procent. Vorig jaar lag het marktaandeel op 18,5 procent.

De traditionele nummers twee en drie boekten lichte winst. New Holland realiseerde tot en met oktober 2008 een marktaandeel van 18,7 procent. Een jaar later was dit 19,2 procent. Fendt, een merk van Agco, zag het marktaandeel stijgen van 15,4 naar 16,5 procent. Massey Ferguson en Case zagen hun marktaandelen met respectievelijk 1,4 en 0,6 procent toenemen tot 11,3 en 9,1 procent.

Opvallend is dat het Tsjechische budgetmerk Zetor ondanks de lage investeringsbereidheid bij boeren vorig jaar de verkopen zag inzakken. Het bedrijf verkocht in 2009 tot en met oktober 92 trekkers. Een jaar eerder waren dat er 184, en nog weer een jaar eerder 129. Claas en Valtra behaalden in 2009 net als in 2008 marktaandelen van respectievelijk 4 en 3,3 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Heinrich

  Jammer van ZETOR, de prijs - kwaliteit verhouding is bij dit merk het gunstigst. Ik boer zelf al 35 jaar met uitsluitend ZETOR.

 • no-profile-image

  JKFERINGA

  Zelf gebruik ik 40 jaar ZETOR konclusie,

  goed en goedkoper dan andere merken.

 • no-profile-image

  Joos

  Het is goed dat het marktaandeel van CASE IH is gestegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.