Home

Nieuws 216 x bekeken

Telers: meer omzet, nog niet bereid tot investeren

Arnhem - Iets meer dan de helft van de tuinders heeft in 2010 een hogere omzet gedraaid dan het jaar ervoor.

Zestig procent van de tuinders verwacht dat de omzet in 2011 verder herstelt. Dat blijkt uit de eindejaarsenquete onder 113 ondernemers, uitgevoerd door GIBO Groep Accountants en LTO Noord Advies.

Vorig jaar gaf slechts 20 procent van de ondernemers aan dat de omzet op jaarbasis is gestegen. Ondanks de groei meldt toch ook in 2010 nog 29 procent van de telers een lagere omzet te hebben behaald. Net als vorig jaar is 24 procent bereid tot het doen van investeringen. De ondervraagde ondernemers beoordelen het zakelijk jaar 2010 gemiddeld met een zes.

Van de tuinders ziet 42 procent kansen voor het verhogen van de omzet bij bestaande klanten. Slechts 26 procent ziet kansen in een samenwerkingsverband. Een jaar eerder lag dit percentage op 42 procent. Opvallend is ook dat de tuinders steeds minder dreiging van buitenlandse concurrentie ervaren (nu 31 procent, een jaar eerder 57 procent).

Zeventien procent van de ondernemers ondervond last bij het aanvragen van een financiering. In 2009 lag dit percentage op 40 procent. Een steeds lager aantal telers ziet financieringsproblemen als de grootste belemmering voor groei: 19 procent, tegen eerder 28 procent.
Alle telers gaven aan dat de administratieve lastendruk nog niet is verminderd. Verlaging van de administratieve druk geldt als een speerpunt voor de nieuwe regering die in oktober aantrad.

Of registreer je om te kunnen reageren.