Home

Nieuws 194 x bekeken

Te weinig kennis over schimmelresistentie

Den Haag – Er is te weinig kennis over resistentie-ontwikkeling bij schimmels om maatregelen te nemen.

Dat zegt het Bureau Risicobeoordeling en Onderzoeksprogrammeren (Buro) van de Voedsel en Waren Autoriteit. Buro zegt in een advies aan de ministeries van volksgezondheid, milieu en landbouw dat meer onderzoek nodig is.

Voor de mens gevaarlijke schimmels kunnen resistent zijn tegen bepaalde geneesmiddelen, die op dezelfde werkzame stof (azolen) gebaseerd zijn als schimmelbestrijders in onder meer de land- en tuinbouw. Dezelfde producten worden ook gebruikt om schimmel te bestrijden in verschillende gebruiksproducten (zoals matrassen) of schimmelwerende verf.

Resistente schimmels zijn in de humane gezondheidszorg al langer bekend. Sinds kort worden echter nieuwe vormen van resistentie gevonden, die niet kunnen zijn veroorzaakt door medicijngebruik. De bij mensen gevonden resistentie lijkt erg op resistentie die ook in het milieu wordt gevonden, waar bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Dat is op zich geen bewijs dat er een verband is tussen het gebruik van schimmelsbestrijders in het milieu en het ontstaan van resistentie bij de mens, maar het is wel een belangrijke aanwijzing.

Buro adviseert de verantwoordelijk ministers ondermeer om uit te zoeken waar en hoeveel azolen in de afgelopen jaren zijn gebruikt. Verder moeten resistente schimmels worden getypeerd, zodat een schatting kan worden gemaakt van de mogelijke oorzaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.