Home

Nieuws 305 x bekeken

’Supermarkt verdient meer aan groente en fruit dan handel’

Den Haag – De supermarkten verdienen meer aan verse groente en fruit dan de groothandel. De brutomarge van de groothandel ligt bij een groot aantal producten tussen 13 en 17 procent van de omzetwaarde. Bij de supermarkten ligt dit tussen 20 en 34 procent.

Handelsplatform Frugi Venta heeft het bureau SEO Economisch Onderzoek opdracht gegeven het functioneren van de bedrijfskolom van verse groente en fruit te onderzoeken. ”De prijzen in de agrofoodsector zijn regelmatig onderwerp van maatschappelijk debat. De producent krijgt te weinig en de consument betaalt juist te veel. Tussen wat de conusment betaalt en wat de tuinder krijgt zou een groot verschil zitten. Veel hiervan zou verdwijnen in de zakken van de groothandel.”

Volgens Frugi Venta laat het SEO-onderzoek zien dat het niet zo is, zegt directeur Willem Baljeu. ”De conclusie is dat de supermarkt een groter deel van de consumentenprijs verklaart dan de groothandel. De groothandel opereert in zwaar concurrerende omstandigheden in een internationale markt. De nettomarge die hierbij voor de groothandel resteert is marginaal te noemen.”

Ook de supermarkten maken hoge kosten, stelt Baljeu. ”Brutomarge is nog geen winst. Retailers hebben de marges nodig om de hoge kosten voor distributie, promotie, uitval en winkelschapruimte te bekostigen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.