Home

Nieuws 429 x bekeken

Schotland pakt schurft bij schapen aan

Edinburgh – De National Farmers Union of Scotland heeft schapenhouders dringend aangeraden zich te houden aan de nieuwe regels voor het bestrijden van schurft.

‘’Voldoen aan de nieuwe voorschriften is in het belang van alle Schotse schapenhouders omdat het het welzijn van onze kudde zal verbeteren en hopelijk een eind maakt aan de enorme kosten die dit probleem met zich mee brengt,’’ zegt hoofd sectie schapenhouders Penny Johnston.

Schapenhouders in Schotland moeten elke verdenking van schurft sinds kort melden bij de regionale veterinaire autoriteiten. De veehouderij wordt dan tijdelijk onder een transportbeperking geplaatst. Dat wordt pas ingetrokken als de dieren zijn behandeld of geslacht of als een dierenarts een negatieve diagnose heeft gesteld. Als een mogelijke besmetting door een ander of op een veemarkt wordt geconstateerd, dan zal de plaatselijke controledienst voor rekening van de schapenhouder een dierenarts langs sturen om een verder onderzoek in te stellen. Boeren die niet aan de regels voldoen, kunnen vervolgd worden.

De NFUS heeft haar leden een schema gestuurd waarin alle te nemen maatregelen in volgorde staan vermeld. ‘’Wij staan volledig achter de nieuwe regels. Hopelijk kan er nu een eind komen aan de frustratie die veel Schotse schapenhouders ervaren als ze telkens weer met de kosten van een schurftuitbraak worden geconfronteerd terwijl hun buren het niet zo nauw nemen en niets doen om de ziekte onder controle te houden,’’ stelt Johnston.

Of registreer je om te kunnen reageren.