Home

Nieuws 204 x bekeken

'Rusland steekt 24 miljard in irrigatie'

Moskou - Rusland geeft de komende 10 jaar mogelijk 24 miljard euro uit aan irrigatie. De uitgaven zijn nodig nadat door de droogte van dit jaar is gebleken dat er te weinig irrigatiesystemen zijn en er bovendien een deel kapot is.

Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van een plan van het Russische ministerie van landbouw. Volgens dat plan wordt irrigatie op 12 miljoen hectare landbouwgrond verbeterd.

Door verbeterde irrigatie kan de oogst worden gestuwd met 10,5 miljoen ton. Het ministerie werkt volgens Bloomberg, dat de Russische krant Rossiyskaya Gazeta aanhaalt, nog aan een onbekend alternatief plan dat een vijfde minder kost en 10 miljoen hectare beslaat. De regering is er veel aan gelegen de landbouwproductie op te voeren.

Rusland oogstte door extreme hitte en droogte dit jaar 60 miljoen ton graan, tegen bijna 100 miljoen ton een jaar eerder. Rusland is normaliter een grote graanexporteur maar de Russische premier Vladimir Poetin zinspeelde vorige week op de import van graan. Met name de veevoerindustrie hikt in het voorjaar van 2011 mogelijk aan tegen tekorten, wat de voerprijzen en uiteindelijk consumenten kan stuwen.

Volgens insiders is het beheersen van de inflatie voor de volgens critici autoritaire regering met name belangrijk omdat het legitimiteit ontleent aan een voortdurend verbeteren van de levensstandaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.