Home

Nieuws 163 x bekeken 2 reacties

Raad Lelystad beslist over plek grote grazers

Lelystad - Het college van Lelystad laat de gemeenteraad beslissen over een eventuele openstelling van bosgebied Hollandse Hout als beschutting voor de grote grazers uit de Oostvaardersplassen. Dat meldde het college van burgemeester en wethouders vandaag.

Het college neemt geen inhoudelijk standpunt in over de komst van de grazers, maar legt de raad twee opties voor. Of er wordt geen medewerking verleend aan de openstelling van het Hollandse Hout of er wordt wel meegewerkt, maar dan onder de voorwaarden van de gemeente. Zo mag het opengestelde gebied niet groter zijn dan 250 hectare en mag het bos niet te veel worden aangetast.

De openstelling van het bos en uitbreiding van het leefgebied moet voorkomen dat veel grote grazers komen te overlijden. Afgelopen winter stierven veel dieren in de Oostvaardersplassen wegens een gebrek aan beschutting.

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) opperde om die reden de openstelling van het Hollandse Hout, maar stuitte daarbij op weerstand van een meerderheid in de Tweede Kamer. VVD, CDA en PVV zien liever dat er meer beschutting komt in de Oostvaardersplassen zelf. In het natuurgebied zijn inmiddels al verschillende richels aangelegd waar de dieren achter kunnen schuilen.

Wanneer de gemeenteraad van Lelystad de voorgelegde keuzes behandelt, kon een gemeentewoordvoerder niet met zekerheid zeggen. Zijn verwachting is dat het onderwerp tijdens de eerste raadsvergadering van het nieuwe jaar ter sprake komt.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Wanneer stopt deze farce?

  • no-profile-image

    kunnen deze dieren dus nog even sneeuw vreten, voor zover ze daar toe in staat zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.