Home

Nieuws 251 x bekeken

Productie melkvet sterk boven quotum

Zoetermeer – De Nederlandse melkveehouders produceren dit jaar fors meer melkvet dan het quotum toestaat.

Dit blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel (PZ). In de zeven maanden sinds begin april is 3,7 procent meer melkvet geproduceerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de melkaanvoer op zich is met 2,8 procent toename sterker gegroeid dan de 1 procent quotumverruiming per 1 april 2010 toestaat.

Het PZ heeft niet direct een verklaring voor de zo hoge vetproductie. De hoge gemiddelde vetproductie is verrassend, omdat de indruk bestond dat de gemiddelde kwaliteit van het rantsoen dit jaar niet heel bijzonder is en ook het weer niet altijd meezat.

De melkveehouderij heeft nog vijf maanden de tijd om bij te sturen. Dat kan door de productie te beperken, maar de ervaring leert dat dit niet zo eenvoudig gaat, stellen deskundigen. Ook een optie is om quotum bij te kopen of te leasen.

Probleem is wel dat slechts een beperkte hoeveelheid quotum beschikbaar is. In Nederland bestaat eigenlijk geen onbenutte productieruimte en het aantal stoppers lijkt ook niet erg groot. Bovendien is bijkopen van quotum het een relatief dure oplossing.

Nog een mogelijkheid is om de boete voor quotumoverschrijding gewoon te betalen. Maar om dit kostendekkend te laten zijn, moeten de melkprijzen de komende maanden wel goed blijven, zo geven kenners van de zuivelmarkt aan. Over de vooruitzichten voor de komende maanden bestaat echter grote onzekerheid.

Zou de melkproductie tot eind maart op het huidige niveau blijven, dan dreigt een superheffing van bijna 50 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de superheffingsboete slechts 13 miljoen euro. Over 2008 moest Nederland een boete betalen van 44 miljoen euro. Dat was een record voor de laatste jaren.

Nederland lobbyt in Brussel nog steeds voor een zachte landing, zodat toch meer melk kan worden geproduceerd zonder boete, maar Eurocommissaris van landbouw, Dacian Ciolos, acht de kans daarop klein.

Of registreer je om te kunnen reageren.