Home

Nieuws 206 x bekeken

Plan voor aanpak fraude in champignonsector

Den Bosch – LTO en FNV Bondgenoten willen arbeidsvoorwaarden van plukkers in de champignonsector laten controleren via een keurmerk. LTO heeft daarmee ingestemd met plannen van FNV.

Volgens LTO-beleidsmedewerker Frank de Wijs staat de vorm niet vast. LTO heeft de voorkeur voor een breed duurzaamheidskeurmerk of voor bestaande keurmerken. Met Socially Qualified bestaat al een keurmerk dat arbeidsomstandigheden toetst. Als dat werkt in de champignonsector wil LTO dat ook in andere teelten invoeren. LTO en FNV dienen een onderzoeksvoorstel in voor haalbaarheid bij het Productschap Tuinbouw (PT).

FNV Bondgenoten wil een keurmerk koppelen aan een nieuwe cao voor paddenstoelen. LTO wil pas een cao als het keurmerk een goed controle-instrument blijkt.

De studie naar zo’n keurmerk komt naast een onderzoek naar arbeidscontracten in de champignonsector, waar relatief veel dubieuze constructies bestaan, zoals illegale arbeid en onderbetaling. De Wijs noemt dat zorgelijk.

Afgelopen vrijdag is dat plan besproken met vakbonden en uitvoeringsorgaan Colland. De Wijs: ”We willen weten hoe het er nu voor staat in de champignonsector en daarmee het probleem afbakenen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.