Home

Nieuws 236 x bekeken

Oosterschelde krijgt een zeeboerderij

Wageningen - In de Oosterschelde verschijnt komend voorjaar de eerste zeeboerderij van Nederland.

Op de zeeboerderij gaan Wageningse wetenschappers allerlei wieren en zeesla telen. Zeegroenten zijn een mogelijke oplossing voor het wereldwijde voedselprobleem dat in de komende decennia dreigt te ontstaan.

Dat heeft onderzoeker Willem Brandenburg dinsdag aangekondigd in de nieuwsbrief van de Plant Sciences Group, onderdeel van de Wageningen Universiteit. Zijn collega Julia Wald wordt de eerste zeeboerin, die op drijvende vlotjes op zee aan rekken en draden wieren gaat telen. "Zoals een graanveld er anders uitziet dan een aardappelakker, zal ook de zeeboerderij een divers uiterlijk krijgen", aldus Brandenburg.

De wereldbevolking zal in 2050 uit ruim 9 miljard mensen bestaan. Om die allemaal te kunnen voeden, moet de voedselproductie door de landbouw verdubbelen. Als dat allemaal op het land zou moeten gebeuren, is er geen plek meer voor natuur, stet Brandenburg. "Het antwoord ligt op zee: er is geen zoet water voor nodig en uit wieren en zeesla is bijzonder hoogwaardig eiwit te halen."

Mensen eten al zeewier, bijvoorbeeld in de sushi. Ook zeekraal en zeeaster, die groeien op brak water aan de zeekust, gelden als een delicatesse. Maar op een zeeboerderij hoeft niet alleen direct eetbaar voedsel te groeien. Zeesla is bijvoorbeeld geschikt om vismeel van te maken, waarmee kweekvis kan worden gevoerd. Met eiwit uit wieren kunnen andere producten hoogwaardiger worden gemaakt.

De Wageningse wetenschappers gaan op de zeeboerderij onder andere uitproberen welke teeltsystemen het meest geschikt zijn. Ook proberen zij allerlei gewassen uit. Daarnaast start een onderzoek naar ziekteverwekkers op zee. De aanstaande zeeboeren organiseren in februari in Den Haag een symposium. Daar zal ook staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw zijn visie geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.