Home

Nieuws 274 x bekeken

Nieuwe verlichtingstechnieken bij varkensproefbedrijf Sterksel

Sterksel – Varkensproefbedrijf Sterksel experimenteert met een aantal energiezuinige verlichtingstechnieken in zijn stallen. De proeven zijn opgezet in het kader van het project Enervatie in opdracht van het Productschap Vee en Vlees.

Het proefbedrijf experimenteert in samenwerking met de bedrijven Ladon en ENS Europe onder meer met nieuwe typen LED-verlichting in enkele afdelingen. Het gaat onder meer om gewone LED-verlichting die geplaatst kan worden in bestaande TL-armaturen.

Een andere vorm is de zogenoemde mesophische LED. Hierbij wordt het LED-licht zo ingesteld dat het menselijk oog optimaal kan zien, bij zo weinig mogelijk energieverbruik.

Ook werkt Sterksel in één afdeling met energiezuinige tl-verlichting van het bedrijf Bikayu.

De Solatube is een nieuwe manier om daglicht de stal in te krijgen. Het is een soort ventilatiekoker die is bekleed met zilverfolie dat ervoor zorgt dat er zoveel mogelijk daglicht naar binnen wordt doorgekaatst. Bovenop het dak van de stal zit een kap die de lichtstralen verzamelt en naar binnen stuurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.