Home

Nieuws 190 x bekeken 2 reacties

'Nieuwe kolencentrales betekenen einde WKK’s'

Rotterdam - De komst van drie kolengestookte energiecentrales betekenen het einde voor de WKK.

Dat zegt energiespecialist Rob van der Valk van LTO Noord Glaskracht. De kostprijs van elektriciteit uit kolen ligt volgens Van der Valk euro’s per megawattuur lager dan bij WKK.

Op 16 december schreef de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een advies dat milieuvergunningen voor drie kolencentrales in de Eemshaven en Rotterdam onterecht zijn verleend. Dat betekent mogelijk dat de vergunningprocedure overnieuw moet.

“Het betekent echter zeker niet per se het einde van de centrales”, relativeert Van der Valk. “De datum van oplevering is al meermalen opgeschoven en men is wel gewend aan enig uitstel.” De centrales zijn al in 2006 aangekondigd, en zouden in 2010 of 2011 in gebruik komen. Het betreft centrales van electrabel, E.on en RWE. Twee in Rotterdam, en één in de Eemshaven.
“Later is de datum verschoven naar 2012 of 2013. De bouwtijd is drie jaar en de centrales zelf zijn al deels voltooid. Het blijft goed mogelijk dat nog in 2012 centrales in gebruik komen. Daarmee komt zoveel energie op de markt dat prijzen vermoedelijk zakken, terwijl WKK’s zo goed als stil zullen worden gezet.”

Sommige WKK-bezitters zullen hun WKK aanhouden om te profiteren van levering op piekmomenten. “Het blijft een ruwe schatting maar dan praat je misschien over 2000 draaiuren. Veel telers zullen teruggrijpen op gasgestookte ketels. De gasprijs ligt nu met 23 cent per kuub niet laag. Het betreft een fossiele brandstof die dus vroeg of laat gaat stijgen.”

Telers investeren door de onzekerheid slechts mondjesmaat in WKK. “De meeste nieuwe WKK’s hebben een capaciteit van 2 megawatt. Dat betekent een investering van circa 1 miljoen euro. In het verleden gold een terugverdientijd van 3 tot 4,5 jaar. Dat lijkt nu geen haalbare kaart meer.” De gasprijs drukt aardig op de toch al magere rendementen, weet Van der Valk.

“Met name in de groenteteelt wordt veel WKK gebruikt en de marges stonden de laatste jaren erg onder druk. Het is waar dat er bedrijven waren voor wie de teelt zelf verlieslatend was, en de energiehandel het geld binnen bracht. Het is mogelijk dat door de kolencentrales de uitval van bedrijven wat zal toenemen, maar ze zullen de sector ook weer niet wegvagen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frans Smit

  Waar is WKK een afkorting van?

 • no-profile-image

  Gert-Jan

  Goede vraag! Zou handig zijn als dat gewoon in het artikel gemeld werd...
  Volgens Wikipedia: Warmte-Krachtkoppeling...

Of registreer je om te kunnen reageren.