Home

Nieuws 298 x bekeken

Nieuw kwaliteitssysteem diertransport goedgekeurd

Den Haag – Het nieuwe kwaliteitssysteem voor transport en verzamelen van dieren QLL wordt op 1 januari van kracht.

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) heeft de regeling beoordeeld en goedgekeurd, meldt de Voedsel en Waren Autoriteit.

Quality system Livestock Logistics (QLL) zoals het systeem voluit heet, vervangt de vier bestaande controleregelingen; Dierwaardig Vervoer, NBW-Q, Veetrans en KPD komen dus te vervallen. Volgens de VWA is dit een grote stap in de door de overheid gestimuleerde ontwikkeling naar meer zelfcontrole in de sector.

Het initiatief van de bundeling van kwaliteitssystemen is vorig jaar door Productschap Vee en Vlees (PVV) genomen. Onder meer LTO, varkenshoudersvakbond NVV, diverse transportorganisaties en supermarktkoepel CBL zijn nauw bij de totstandkoming betrokken geweest.

De invoering van verschillende kwaliteitssystemen twee jaar geleden had veel voeten in de aarde. Lange tijd voldeden de regelingen niet aan de door toenmalig minister Gerda Verburg gestelde eisen en moesten een aantal keren worden aangepast. Vervolgens verliep de aanmelding van transporteurs traag. In politiek Den Haag is deze vorm van zelfcontrole daardoor een heikel onderwerp geworden.

Het nieuwe QLL verschilt op hoofdlijnen niet van de oude systemen. Bij bedrijven die zijn gecertificeerd kunnen dieren voorafgaand aan een transport in de stal worden gekeurd in plaats van in de veewagen. Daarnaast mogen bij deelname aan QLL, onder voorwaarden, dieren twee keer worden verzameld; normaal gesproken mag dit slechts één keer.

Of registreer je om te kunnen reageren.