Home

Nieuws 236 x bekeken

NFO: steeds minder fruittelers willen bundeling

Zoetermeer – Het draagvlak onder fruittelers voor klassieke bundeling (fusie van afzetorganisaties) neemt af. Dat is de indruk van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) na een reeks discussie-avonden met telers. ”De gedachte van een grote bundeling leeft nog wel, maar de groep is wel kleiner geworden”, aldus NFO-voorzitter Johan van Haarlem.

Voor de NFO was al langer duidelijk dat een bundeling moeilijk haalbaar was. Het Berenschot-rapport concludeerde dat al eerder, maar zag wel pluspunten in een bundeling van afzetorganisaties.

Volgens Van Haarlem is er veel verschil van mening tussen telers. Een deel vindt dat bundeling al te vaak is mislukt. Een andere groep telers denkt dat daarmee hooguit 50 procent marktaandeel gehaald wordt, te weinig voor een succesvol vervolg. Een andere groep telers denkt dat met 50 procent toch voldoende volume bij elkaar gebracht wordt.

Telers blijken wel bereid samen te werken. Zo blijkt uit de ledenavonden dat er draagvlak is voor bundeling van clubrassen. Daarover lopen momenteel wel gesprekken tussen de afzetorganisaties.
Ook voor promotie van vrije appel- en perenrassen is steun onder telers.

Volgens Van Haarlem ligt het accent van de besteding van PT-heffingen nu vooral op onderzoek en in mindere mate op generieke promotie. Veel telers vinden dat er te weinig promotie gemaakt wordt voor vrije rassen, zeker in verhouding tot de clubrassen waarvoor al jaren grote campagnes bestaan.

Volgens Van Haarlem zijn de budgetten beperkt en moeten telers keuzes maken tussen verschuiving van gelden van onderzoek naar promotie of door de heffing te verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.