Home

Nieuws 172 x bekeken

Maat: productschappen moeten efficiënter werken

Den Haag - Productschappen moeten efficiënter gaan werken.

Als ondernemers door de crisis de broekriem moeten aanhalen en de rijksoverheid fors bezuinigd, kan het niet zo zijn dat de productschappen menen dat ze niet efficiënter kunnen werken. Dat zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.

Maat praat woensdag met fractievoorzitter Stef Blok (VVD) over het voortbestaan van de productschappen. Aanleiding is onder meer de aangekondigde motie van VVD-kamerlid Charly Aptroot, die de afschaffing van de productschappen bepleit.

Maat zegt dat er voldoende argumenten zijn voor het behoud van de productschappen. De publiekrechtelijke bedrijfsorganen doen veel werk dat de centrale overheid uit handen wordt genomen. "Politici moeten zich realiseren dat de taken van de rijksoverheid toenemen, als de productschappen worden opgeheven. Bovendien kan het rijk een aantal van haar taken verleggen naar de productschappen", aldus Maat.

In de Tweede Kamer is volgens de LTO-voorman op dit moment een royale meerderheid (90 zetels) voor opheffing van de productschappen. "We houden de productschappen niet overeind door steeds te zeggen hoe goed ze zijn", volgens hem is het essentieel dat de tering naar de nering wordt gezet.

Maat heeft de indruk dat minister Henk Kamp, met wie hij enkele weken een gesprek had, niet van plan is een eventuele motie van Aptroot over te nemen. "Maar we moeten hem wel van de goede argumenten voorzien."

Zie ook: Plenair debat over toekomst schappen uitgesteld

Of registreer je om te kunnen reageren.