Home

Nieuws 170 x bekeken 5 reacties

LTO uit kritiek op Nederlandse NMA

Den Haag – De Nederlandse mededingingsautoriteit NMA is teveel gefocust op het belang van de supermarkt en de consument. Dat zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. Vrijdag verschijnt in agd.weekend een interview met hem.

”De NMA gaat in Nederland te werk met als doel dat de consument het product zo goedkoop mogelijk kan krijgen. Dat is voor de Nederlandse landbouw echt een probleem, net als voor de visserij overigens. We trekken daarom als sectoren gezamenlijk op om de problemen op te lossen”, aldus Maat.
Hij ervaart dat Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMA, afkomstig is uit de supermarktwereld. ”Dat merk je in het beleid, terwijl dat in andere Europese landen toch anders is”, aldus Maat.

Hij vindt dat de margeverdeling in de keten anders moet. ”Fair trade geldt niet alleen voor ontwikkelingslanden. We moeten ook op Europees niveau fair trade hebben”, vindt Maat.
Hij benadrukt wel dat er voor de Nederlandse producenten geen extra rendement meer is te halen uit kostprijs. ”Het rendement moet komen door de hoogwaardige productiemethode, bijvoorbeeld op het gebied van welzijn en milieu.”

De primaire producenten hebben zelf ook een belangrijke rol in het beter in de markt zetten van hun product. “De boeren en tuinders moeten weerbaarder worden, waardoor ze niet meer gezien worden als producenten van grondstoffen. Door als primaire sector met één mond te spreken staan we veel sterker in onderhandelingen met de andere ketenpartijen”, aldus Maat

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Maat je slaat de spijker op zijn kop.Kwam Pieter Kalpfleisch
  maar van het L.T.O. dan had hij echt geweten , Wie de wolf in schaapskleren. is Zou het N.M..A zich gefocust hebben op de MULTINATIONALS.en de slimme bv.jes er om heen Van L.T.O./Z.L.T.O . en Rabo.

 • no-profile-image

  LTO schreef al eens in een redactioneel commentaar in de nieuwe oogst dat de LTO zich niet inzet voor het inkomen van de land- en tuinbouw, omdat geen enkele branche organisatie dat doet. En ook dat het gevaarlijk is om te klagen over de prijzen die de retail aan de land- en tuinbouw uitbetaald omdat we anders de relatie met onze afnemers onder druk komt te staan. Ik merk dat bij de LTO eindelijk de ogen open gaan over de uitbuitting door de retail, het is helaas wel aan de late kant.

 • no-profile-image

  Kalbfleisch is inderdaad afkomstig uit de supermarktwereld en "dat merk je in het beleid". Zo zie je maar weer dat niets in dit land onafhankelijk is.

 • no-profile-image

  Jan, dat komt omdat de NVV al tijden bezig is met het onderwerp marge en het is gewoon een feit dat lto achter de NVV aanloopt. Kijk maar eens naar oa mestbeleid, oppervlaktenormen en aandacht voor bovenmaatse wetgeving LPF waar de NVV al jaren de toon zet en resultaten behaalt en we zien het nu weer bij marge en inkomens. Als lto echt iets wil doen aan de marges dan laten ze maar eens kritiek geven op vion, hun eigen slachterij....

 • no-profile-image

  LTO zal dus ook nooit iets kunnen doen aan het beleid omdat ze zelf bij dat beleid betrokken zijn (geweest). Het doorgeslagen poldermodel zeg maar.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.