Home

Nieuws 212 x bekeken

LLTB bezorgd over archeologiebeleid gemeenten

Roermond – De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) maakt zich zorgen over het archeologiebeleid in de provincie. Limburgse gemeenten voeren ieder hun eigen beleid. LLTB vindt dat hierbij te weinig rekening wordt gehouden met agrarisch grondgebruik.

Met name de aspergeteelt en boomkwekerij kan volgens de LLTB de dupe worden. ”Ook ondernemers die nieuwe gebouwen willen bouwen, worden op kosten gejaagd”, aldus de belangenorganisatie.

Gemeenten hebben in kaart laten brengen welke gebieden archeologisch interessant kunnen zijn. Alleen in gebieden met lage verwachting mag een ondernemer de grond dieper dan 40 centimeter bewerken. In andere gebieden moet hij eerst archeologisch onderzoek laten doen. Dat is in Limburg in 75 procent van het landbouwgebied.

”Wat de LLTB stoort is dat er blijkbaar op geen enkele wijze rekening wordt gehouden met de extra kosten die dit meebrengt voor agrariërs en dat er ook geen rekening wordt gehouden met het gebruik van gronden in het verleden”, aldus Bert Vergoossen van de LLTB.

Archeologisch onderzoek kost ongeveer 2.000 euro, vervolgonderzoek 20.000 euro.
De LLTB roept gemeenten op de regels onderling af te stemmen en daarbij de land- en tuinbouw te betrekken. ”De verschillen tussen de gemeenten in dit beleid blijkt groot. Terwijl de grens bij de ene gemeente op 40 centimeter ligt, ligt het elders op 60 centimeter en er zijn zelfs gemeenten die de grens bij 30 centimeter stellen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.