Home

Nieuws 152 x bekeken

Kamp wil geen register Oost-Europese zzp'ers

Den Haag - Minister Henk Kamp van Sociale Zaken voelt niks voor het registreren van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) uit Oost-Europa die in Nederland werken.

Dit voorstel had regeringspartij CDA ingebracht bij de behandeling van de begroting Sociale Zaken. Op die manier zou beter kunnen worden gecontroleerd hoeveel Polen en Hongaren in ons land aan de slag zijn en of ze niet stiekem als schijnzelfstandigen werknemers verdringen op de arbeidsmarkt.

Maar Kamp stelde donderdag dat hij niet gelooft dat een register de problemen met nepzelfstandigen oplost. Ook zou de maatregel een administratieve lastenverzwaring betekenen voor werkgevers die zzp'ers inhuren. Verder wees de minister erop dat de Europese Commissie kritisch is over een soortgelijk systeem in België, omdat het in strijd zou zijn met vrij verkeer van diensten binnen de Europese Unie.

Ook wees de minister het voorstel af van CDA-Kamerlid Eddy van Hijum voor vier weken langer zwangerschaps- en bevallingsverlof voor vrouwen die een meerling verwachten. Nederland kent nu een zwangerschapsverlof van zestien weken. Kamp voelt er niets voor om dit bijvoorbeeld bij tweelingen te verlengen naar twintig weken, omdat (aanstaande) moeders die meer verlof nodig hebben al een beroep kunnen doen op de Ziektewet tegen een gelijk salaris. Hij waarschuwde voor uitdijende wetgeving als voor bepaalde groepen uitzonderingen worden gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.