Home

Nieuws 177 x bekeken

In de winter bloeiende Ipheion een zeldzaamheid

Schraalhans is in de keuringszaal keukenmeester. Normaal gesproken is in deze tijd van het jaar het aanbod van de te keuren producten niet al te omvangrijk en dat is dit jaar al niet anders.

Dat neemt niet weg dat er wel altijd iets bijzonders wordt getoond. Zoals deze week onder andere de spierwitte Ipheion sessile (foto) die door Cees Breed naar de keuringszaal bij de CNB in Lisse werd gebracht. Prachtig witte stervormige bloemetjes in een stevig kort gewas. De bloeitijd is onder normale omstandigheden in de periode april tot juni, doch Breed slaagde er dus in om het bolgewas in deze donkere en koude periode van het jaar in bloei te brengen.

De getoonde soort is overigens niet overal in de handel verkrijgbaar. Dat geldt wel voor de blauwe Ipheion uniflorum die volop wordt geteeld en verhandeld. Ipehion is heel geschikt voor gebruik in de border, maar biedt ook rotstuinen veel toegevoegde waarde.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.