Home

Nieuws 301 x bekeken

Ierse boerenbond prijst solidariteit

DUBLIN – De Irish Farmers Association IFA prijst de samenwerking tussen boeren, dorpsgemeenschappen en overheidsdiensten om de gevolgen van het aanhoudende winterweer op het platteland zoveel mogelijk te beperken. De boeren helpen ook elkaar zo veel mogelijk, bijvoorbeeld met gemeenschappelijke verzamelpunten voor melk in gebieden waar de tankwagens niet bij de boerderij kunnen komen.

Veel boeren zetten op smallere wegen waar de strooiploegen niet komen hun tractoren in om sneeuw te ruimen of te strooien. ”Dat maakt het leven voor mensen die niet langs de grote wegen wonen een stuk dragelijker. De boeren en andere plattelandsbewoners hebben gezamenlijk de problemen door het extreme weer aangepakt en iedereen biedt hulp waar dat maar nodig is,” zegt IFA-voorzitter John Bryan.

Voor veel melkveehouders vormt het ophalen van de melk een probleem. Waar dat mogelijk is hebben de boeren daarom een verzamelpunt ingesteld waar ze zelf de melk met de tractor afleveren. Grotere tankwagens kunnen de melk daar vervolgens ophalen en naar de fabriek transporteren. ”Het is niet altijd makkelijk en kost heel wat tijd maar op deze manieren houden de boeren het bedrijf toch op gang.” Bryan roept de boeren wel op hun eigen veiligheid goed in de gaten te houden, zeker als de dooi invalt en de velden modderig glad worden.

In Groot-Brittannië wordt de agrarische onderlinge NFU Mutual overstroomd met schademeldingen. Bij zeker vijftig boerderijen, vooral in Schotland, heeft het dak van een schuur of ander gebouw het onder het zware pak sneeuw begeven. Daarnaast is het moeilijk om de ver in de heuvels lopende schapen van voldoende voer te voorzien. Een aantal melkveehouders op afgelegen boerderijen heeft de melk de laatste dagen weg laten lopen omdat de tankwagen niet kon komen. In Schotland is de situatie na nieuwe sneeuwval nog steeds moeilijk maar elders in Groot-Brittannie zijn de meeste grotere wegen inmiddels goed te berijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.