Home

Nieuws 217 x bekeken 3 reacties

IFA: kunstmestgebruik stijgt met 7 procent

Parijs – Het gebruik van kunstmest gaat het komende jaar opnieuw stijgen. Dat verwacht de internationale brancheorganisatie voor de kunstmestindustrie IFA. De organisatie verwacht voor het komend jaar een toename van 7 procent in het gebruik van kunstmest.

Dit is verdeeld over teeltseizoen 2010/ 2011 een toename van 4,7 procent en in teeltseizoen 2011/2012 een toename van 3,8 procent. Daarmee komt het kunstmestgebruik weer terug op het niveau van voor de economische crisis in 2008.

”Er zou wel weer een nieuwe voedselcrisis kunnen ontstaan”, verwacht directeur Patrick Heffer van IFA. ”De combinatie van weersomstandigheden, handelsbeperkingen, bio-energie zorgt ervoor dat de voedselprijzen opnieuw stijgen.” IFA verwijst hierbij naar de situatie in de tweede helft van 2007, waarin de voedselprijzen ook fors stegen. ”Zelfs de prijzen voor katoen en suiker zijn hoog”, merkt IFA op.

De kunstmestindustrie verwacht dat de hogere prijzen voor plantaardige producten zal resulteren in een toename van de vraag naar kunstmest. Tegelijkertijd waren de kunstmestvoorraden dit voorjaar vrijwel op, waardoor de industrie een inhaalslag moet maken om de productie weer op niveau te krijgen.

De kunstmestindustrie investeert fors om de productie van kunstmest de komende jaren te verhogen. IFA meldt dat tussen 2010 en 2015 55 nieuwe ureumproductielocaties, 20 kalimijnen en 40 fosfaatmijnen in gebruik worden genomen. Hiermee stijft de ureumproductiecapaciteit met 30 procent in 2014 ten opzichte van 2009. De productiecapaciteit voor kali en fosfaat zal naar verwachting tot 2014 stijgen met respectievelijk 25 en 31 procent.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Dit betekent tevens dat de energie productie drastisch moet worden opgevoerd in de gebieden, waar deze kunstmest productie wordt uitgebreid. Als de kunstmest productie zo sterk stijgt kan dit wel eens een prijsdrukkend effect hebben, maar tevens zal het de energie prijzen doen stijgen door de stijgende behoefte. Moeten we per saldo wel zo blij zijn met dit groei senario?

  • no-profile-image

    "kunst "mest. Het kan er zonder. Op den duur zal het er zonder moeten denk ik. Terug naar het natuurlijk wasdom. Koeien b.v. weer op het oude nivo ( 5500 liter). Beter voor U en vele boeren. Voor de zakkenvullers zal het slechter uitpakken. Vandaar die club de zaak meestal opdrijft.

  • no-profile-image

    Kan ech nie zonder Hein. Gewoonweg omdat de kringloop niet gesloten is. Enerzijds door niet te voorkomen verliezen, ten tweede door de export waar grofweg de helft van onze mineralen `verdwijnen`.

Of registreer je om te kunnen reageren.