Home

Nieuws 377 x bekeken

Helft export groentezaad van Nederlandse bodem

Amsterdam - Bijna de helft van de wereldwijde export van groentezaden en plantgoed is afkomstig van Nederlandse bodem.

Dat schrijft ING in een brancherapport over veredeling. De Nederlandse exportwaarde van zaaizaad verdubbelde in drie jaar tot 2 miljard euro voor de totale veredelingsbranche.

Negen grote internationale firma’s hebben nu 87 procent van de wereldmarkt voor groentezaad in handen, stelt ING. De consolidatie in de sector gaat snel, nog enkele jaren geleden waren dat 21 bedrijven.

De negen topbedrijven hebben allemaal Nederlandse partners, dochters of oorsprong. Vijf van deze bedrijven zijn gevestigd in de Seed Valley in Noord-Holland, te weten Syngenta, Seminis, Nickerson-Zwaan, Bejo en Enza.

ING berekende dat de grote bedrijven uitstekend renderen. Zo groeit de omzet jaarlijks met 10 procent en is het winstpercentage 20 procent. Deze bedrijven stoppen 20 tot 25 procent van de omzet in productontwikkeling.

ING voorspelt de komende tien jaar een verdere consolidatieslag in de veredelingbranche waardoor middelgrote bedrijven onder druk komen te staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.