Home

Nieuws 206 x bekeken

Handel onderzoekt oorzaken dalende export naar Japan

Brussel – Handelsorganisatie Freshfel zoekt een verklaring voor de dalende Europese uitvoer van groente en fruit naar Japan. Uit cijfers van Freshfel blijkt dat de uitvoer is gedaald van 18.000 ton naar circa 5.000 ton in 2009.

De onderlinge handel staat onder druk door strikte importeisen, residuenbeleid en specifieke protocollen voor de invoer van specifieke groente en fruitsoorten. Ook kijkt Freshfel naar logistieke drempels wisselkoersen en concurrentie van andere regionale leveranciers voor de Japanse markt. Het rapport moet de Europese Commissie helpen importrestricties af te breken.


Overigens valt op dat de Nederlandse uitvoer van groente en fruit naar Japan in 2009 groeide met 55 procent en in 2010 nog altijd een groei doormaakt van 34 procent. De uitvoer van 4.460 ton is dit jaar al twee keer zoveel als de uitvoer in 2008, blijkt uit exportcijfers van het Productschap Tuinbouw, gebaseerd op exportdocumenten van kwaliteitscontrolebureau KCB.

Of registreer je om te kunnen reageren.