Home

Nieuws 330 x bekeken

Groente en fruit trekker groei Duitse supers

Het groente- en fruitschap is voor supermarkten in Duitsland een trekker voor groei geworden.

Dat blijkt uit onderzoek van het marktonderzoeksbureau GfK. De omzet aan groente en fruit steeg in 2010 tot nu toe 5,2 procent ten opzichte van vorig jaar. Vorig jaar daalde de omzet nog op jaarbasis met ruim 7 procent. Van oudsher zijn de marges in de groente- en fruitschap het grootst.

Volgens de marktvorsers is de groei vooral het gevolg van gestegen prijzen. De omzet groente en fruit lag in oktober 11 procent hoger dan een jaar geleden. De prijzen zijn vooral gestegen doordat de productie en dus het aanbod sterk is gedaald door slecht weer in de zomer. Dat is extra het geval voor aardbeien, kersen en asperges. Toch stelt GfK dat de prijzen ook onafhankelijk van het weer licht stijgen.

De prijzen voor appels, peren en wijndruiven lagen in oktober respectievelijk 21. 17 en 14 procent hoger. Gfk verwacht dat de import van appels en peren uit Nederland en Italië de komende maanden toe zal nemen. Gfk wijst wel op een gevaar: als de prijzen blijven stijgen terwijl inkomens stagneren, bestaat de kans dat consumptie op den duur afneemt. Minder dan 80 procent van alle Duitsers eet dagelijks groente en fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.