Home

Nieuws 218 x bekeken

Glasgroenteteelt herstelt niet

Den Haag – Een stevig prijsherstel voorkomt niet dat een gemiddeld glasgroentebedrijf in 2010 opnieuw licht inteert op het vermogen. Veel bedrijven zien daardoor geen verlichting van de financiële druk. Vollegrondsgroentetelers zien de inkomsten fors stijgen. Fruittelers haalden meer inkomen uit het bedrijf.

Dat blijkt uit voorlopige inkomensberekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI. De gemiddelde prijzen voor komkommer stegen dit jaar 30 tot 40 procent. Ook de middenprijs voor tomaat steeg fors: 30 tot 35 procent. Voor paprika liep de prijs gemiddeld 25 tot 30 procent op.
Bovenop de betere opbrengsten kwam een kostendaling, maar toch is het herstel niet voldoende voor de bedrijven om besparingen te doen. Het inkomen uit bedrijf is bijna nul tegen gemiddeld 165.000 euro verlies in 2009.

Het jaar 2010 was relatief donker, waardoor de productie per vierkante meter achterbleef. Voor paprika bedroeg de productiedaling zelfs 10 procent, bij trostomaten 3 procent, terwijl er juist vaker voor productieve rassen is gekozen. De opbrengst uit elektriciteitsverkoop zal wel achterblijven bij 2009, maar is beter dan in 2008.

Telers van vollegrondsgroente hadden een behoorlijk jaar. Het inkomen uit bedrijf bedraagt 84.000 euro, zo blijkt uit de voorlopige cijfers. Dat kan leiden tot meer investeringen, denkt het LEI. De duidelijk betere bedrijfsopbrengsten volgen op twee magere jaren.

Fruittelers kunnen – ondanks een kleinere oogst – een beter resultaat tegemoet zien dit jaar. Het inkomen uit bedrijf ligt op 34.000 euro, tegen 12.000 euro in 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.