Home

Nieuws 192 x bekeken

Glasgroentenaandeel krimpt in importpakket

Bij de import van verse groente neemt het aandeel van glasgroente af. Dat blijkt uit de Marktmonitor Groenten en Fruit van het Productschap Tuinbouw.

Van de import groente was in 2006 circa 44 procent tomaat, paprika of komkommer, maar de laatste drie jaar daalde dat aandeel tot 32 procent van het totale importpakket (2009). Het blijven wel de belangrijkste ingevoerde producten, maar er lijkt een verbreding op te treden in het invoerpakket.

Er was een groei van de invoer (plant)uien, champignons, spinazie en overige groente. De totale invoer van groente is al jaren stabiel. Het lijkt erop dat importeurs minder glasgroente importeerden de laatste jaren door verlenging van het Nederlandse seizoen voor glasgroente.

Spanje blijft de belangrijkste leverancier van groente aan Nederlandse importeurs, gevolgd door België, Duitsland en Frankrijk. Met name uit Frankrijk nam de invoer van verse groenten in 2009 snel toe.

Bij de import van fruit neemt het aandeel van appel en peer ook af. Fruit is een belangrijk doorvoerproduct. Het PT concludeert dat in 2009 relatief minder vers fruit in ingevoerd om door te voeren naar buitenlandse afnemers. De totale doorvoer van groenten en fruit bedroeg 3 miljard kilo, waarvan 70 procent vers fruit. Onduidelijk is wat de oorzaak is. Mogelijk vindt meer rechtstreekse belevering plaats. Ook waren oogsten in belangrijke buitenlandse teeltgebieden lager in 2009. De daling is vooral zichtbaar bij citrusfruit, zo stelt het PT in een toelichting.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.