Home

Nieuws 868 x bekeken

Glasfabrikant komt met dubbel glas voor kassen

Venlo – Scheuten Glass uit Venlo is in gesprek met partijen voor levering van dubbel glas bij commerciële nieuwbouwprojecten in Nederland en België. Daarmee voorziet de fabrikant een spoedige marktintroductie van het kasdekmateriaal, waarmee forse energiebesparingen zijn te bereiken.

Volgens Sven Castro, projectleider tuinbouw bij Scheuten, betreft het een Nederlands project voor de bouw van 10 hectare kassen en een Belgisch nieuwbouwplan van 3.000 vierkante meter. In Bleiswijk zijn dit jaar proeven gedaan met 500 vierkante meter kassen.

Recent bleek uit proeven dat bij komkommerteelt een besparing mogelijk was van 70 procent. Binnenkort worden in deze Venlow Energy Kas tomaten geplant. ”Het was eerst de bedoeling de proef voort te zetten met paprika, maar er is interesse uit de tomatensector. Deze telers lopen meestal wat voor op ontwikkelingen op de markt en hebben mogelijk wat gelobbyd.”
Scheuten richt zelf een team tuinbouw op om de marktintroductie te ondersteunen.

Over de terugverdientijd is in de proef in Bleiswijk weinig bekend geworden. De glasmaterialen zijn duurder, maar hebben een langere technische levensduur. ”Een terugverdientijd van vier jaar is niet realistisch, maar de technische levensduur kan gemakkelijk oplopen tot twintig jaar.”

De kosten van het materiaal hangen sterk af van de inrichting van het project, stelt Castro. Ook verwacht hij een daling van de aanschafkosten als de productie geoptimaliseerd wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.