Home

Nieuws 156 x bekeken

‘Geen Q-koortsprik voor toekomstige professional’

Den Haag - De Gezondheidsraad vindt het niet nodig de groep mensen die tegen Q-koorts moet worden gevaccineerd uit te breiden.

Er is geen noodzaak om bijvoorbeeld toekomstige dierenartsen, stallenbouwers of andere mensen die beroepsmatig met de bacterie in aanraking kunnen komen in te enten, omdat de ziekte bij die groepen heel weinig voorkomt.
In 2010 zijn 32 gevallen gemeld van Q-koortsbesmettingen bij professionals. Daarbij horen ook dierenartsen en melkgeitenhouders. Er zijn geen gegevens over besmettingen bij studenten diergeneeskunde, maar volgens de Gezondheidsraad lijkt de ziekte ook bij die groep geen groot probleem te zijn.
Eerder is wel besloten om sommige groepen met een verhoogd risico bij besmetting te vaccineren. Het gaat dan om patiënten met hart- en vaatziekten die een groter risico lopen op complicaties bij besmettingen.

De Gezondheidsraad zegt dat vanuit bedrijfsgeneeskundig perspectief een andere afweging gemaakt kan worden bij de vraag of iemand gevaccineerd zou moeten worden. “Volgens de Arbowet moet de werkgever te allen tijde zorgen voor een gezonde werkomgeving voor de werknemer”, aldus de raad. Maar als de overheid het niet nodig vindt professionals te vaccineren, dan hoeven werkgevers dat ook niet te doen, meent de raad.
De Gezondheidsraad heeft het advies vandaag gegeven aan de minister van Volksgezondheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.