Home

Nieuws 156 x bekeken

Fusie geen invloed op inspectietarieven

Den Haag – De fusie van de inspectiediensten VWA, AID en PD leidt niet tot hogere controletarieven.

Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker in de Staatscourant. Hij reageert hiermee op kritiek van branche-organisaties op de verhoging van de tarieven per 1 januari. Volgens Bleker is deze wijziging enkel ingegeven door de wens de diensten kostendekkend te maken.

Volgend jaar stijgen de tarieven met gemiddeld 3,5 procent, inclusief indexering. Per sector kan de aanpassing kleiner of groter zijn. Vooraf is deze verhoging besproken met de sector.

Sommige organisaties vinden dat Nederland uit de pas loopt met andere Europese lidstaten. Bleker zegt echter geen bewijzen te hebben gezien voor ”het disfunctioneren van de interne markt als gevolg van de verschillende retributiestelsels”.

Niet alle tarieven worden kostendekkend gemaakt. Voor de roodvleessector bestaat nog altijd een uitzondering. Daarnaast is de VWA op basis van Europese regelgeving verplicht ’rekening te houden met de belangen van kleine ondernemers’.

Of registreer je om te kunnen reageren.