Home

Nieuws 201 x bekeken

Elke werkdag een nieuwe Britse supermarkt

Londen – In Groot-Brittannië wordt elke werkdag bouwvergunning verleend voor een nieuwe vestiging van één van de vier grote supermarkten.

In de afgelopen twee jaar zijn er daarmee 577 supermarkten in het land bij gekomen.

Dat stelt de BBC in een documentaire over de dominerende rol die supermarkten spelen bij het verlagen van voedingsprijzen en daardoor verdrijven van tientallen kleine boeren en tuinders. Het programma filmde onder meer een melkveehouder tijdens z’n laatste dag melken, waarbij dezelfde boer later in de VS onder de indruk bleek van het dierenwelzijn in een ‘super-dairy’ in de Verenigde Staten.

Tesco, toch al veruit het grootste winkelbedrijf in het land, kreeg er de afgelopen twee jaar 392 vestigingen bij. Dat zijn niet altijd grote zaken, Tesco en de drie concurrenten openen ook aan de lopende band kleinere vestigingen in steden en elders. Sainsbury’s opende sinds begin 2009 111 nieuwe filialen, Morrisons 41 en Asda 33. Dat laatste aantal van Asda kan de komende tijd sterk toenemen nu de eerder overgenomen winkels van Netto vanaf begin volgend jaar tot Asda-zaken worden omgebouwd.

Of registreer je om te kunnen reageren.