Home

Nieuws 183 x bekeken

Economie prioriteit EU-voorzitter Hongarije

Brussel - Werken aan herstel van de Europese economie is de belangrijkste prioriteit van de nieuwe EU-voorzitter Hongarije.

Dit Oost-Europese land neemt op 1 januari het stokje voor zes maanden over van België. "Niets is belangrijker dan de markten kalmeren en de crisis achter ons laten'', aldus minister van Buitenlandse Zaken János Martonyi maandag bij de presentatie van het EU-programma van zijn regering voor het komende halfjaar.

Tijdens het Hongaars voorzitterschap moet een strenger Europees begrotingstoezicht in de steigers worden gezet, inclusief zwaardere sancties. Ook een betere economische samenwerking van de lidstaten moet onder Hongaars voorzitterschap gestalte krijgen.

Maar economie gaat niet alleen over cijfers en statistieken, maar ook over mensen, zei Martonyi. ‘Europa met een menselijk gezicht’ wordt dan ook het motto van de Hongaren. Ze gaan tijdens hun voorzitterschap de strijd aan met armoede en sociale uitsluiting. Ook de integratie van de Roma noemde Martonyi als een belangrijk onderwerp.

Een ander speerpunt van het Hongaars voorzitterschap is het energiebeleid. Een speciale EU-top in februari staat in het teken van dit thema.

Hongarije zet de komende zes maanden ook in op toetreding van Roemenië en Bulgarije tot het Schengengebied, mits beide landen aan de voorwaarden voldoen. De toetreding van Kroatië tot de EU staat eveneens prominent op de Hongaarse agenda.

Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere van België blikte maandag alvast terug op het bijna voorbije EU-voorzitterschap van zijn land. Uit zijn opsomming werd duidelijk dat de Belgen alle reden hebben tot tevredenheid. Hoewel de Belgische regering vanaf het begin van haar Europese klus demissionair was, wordt ze alom geprezen voor de manier waarop ze zich van haar taak heeft gekweten. "De balans is positief, onze doelen zijn grotendeels bereikt’’, zei Vanackere.

Onder EU-voorzitterschap werden onder meer afspraken gemaakt over een beter financieel toezicht in de EU en kwam de Europese diplomatieke dienst tot stand.

Of registreer je om te kunnen reageren.