Home

Nieuws 364 x bekeken

Deel Oriental lelies nog niet gerooid

Het rooien van lelies is wat de Aziaten en LA Hybriden betreft goeddeels achter de rug.

Zelfs in de Noordoost polder waar onder zware omstandigheden moest worden gerooid is men daarin geslaagd. Uit de diverse teeltgebieden komen evenwel ook berichten dat van de Oriental lelies en de OT’s nog ongeveer een derde in de grond zit. De kwekers hebben het rooien moeten staken vanwege de vorstinval. Leliebollen kunnen wel wat vorst verdragen, maar niet al te veel. Gelukkig heeft men snel grote delen van de percelen kunnen afdekken met stro en kunnen die bollen het eerst worden gerooid als de dooi is ingevallen. Een nadeel is daarbij wel dat de smeltende sneeuw voor de nodige nattigheid zorgt en dat bovenop het teveel aan nattigheid komt waarmee men op veel percelen al eerder had te kampen.

Gezien de weersverwachtingen is het de vraag of er op korte termijn kan worden begonnen met het voortzetten de rooiwerkzaamheden. Een probleem is bovendien dat de bollen die aan de vorst blootgesteld geweest zijn, eerst even tot rust moeten komen. Als na de invallende dooi te snel met rooien wordt begonnen is namelijk de kans groot dat de huid van de bollen beschadigt. Kwaliteitsverlies dus en dat kan in de bewaring tot problemen leiden.

Gladiolen
Uit de berichten uit de teeltgebieden blijkt tevens dat, eveneens door de weersomstandigheden, niet alle gladiolen zijn gerooid. Naar schatting zit er nog zo’n veertig tot vijftig hectare in de grond. Die knollen moeten als verloren worden beschouwd, want gladiolen kunnen totaal niet tegen vorst. Al met al heeft de snelle en vrij heftige weersomslag de kwekerij voor de nodige problemen gesteld. Enerzijds gaat het planten van de voorjaarsbloeiers moeizaam en op dit moment zelfs helemaal niet, terwijl de zomerbloeiers als lelies en gladiolen eigenlijk allemaal al veilig in de schuren hadden moeten liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.