Home

Nieuws 444 x bekeken

’Collectieve middelen meer naar afzet peren sturen’

Harmelen – De perenteelt kent veel meer afzet- dan teeltproblemen.

Daarom moeten collectieve middelen, zoals van het Productschap Tuinbouw, meer naar afzetbevordering gaan. Dat vindt Wouter van Teeffelen van de Telersvereniging Conference (TVC).

TVC richt zich op voorraadgegevens en marktinformatie met een hoge verspreidingsfrequentie. PT levert eens in de zes of zeven weken voorraadinformatie en dat vindt de telersvereniging veel te weinig. Ook richt zij zich meer op het heden en toekomst en minder op het verleden. Voor het verstrekken van marktinformatie aan leden wordt een afzetcoach aangesteld.

TVC telt 169 leden. In de komende maanden moet dit aantal volgens de doelstellingen groeien naar tweehonderd. In totaal telt Nederland zevenhonders telers van Conference, maar volgens Van Bommel teelt slechts de helft van hen op een behoorlijke oppervlakte. TVC-leden telen gemiddeld volgens Van Bommel op 8,5 hectare. ”We richten ons dus op 350 telers die samen 80 procent van het areaal vertegenwoordigen.”

Onlangs werd een nieuwe voorzitter aangesteld: Gerben van Woudenberg, een grote perenteler uit Harmelen. Sander de Vree uit Dodewaard wordt penningmeester terwijl Wim Bijl uit Piership de Hoeksche Waard aantreedt als secretaris. Het bestuur richt zich de komende tijd vooral op het zoeken van samenwerkingsverbanden met partijen als handelshuizen, de NFO en mogelijk het productschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.