Home

Nieuws 302 x bekeken

Coalitiepartijen komen met tienpuntenplan mestbeleid

Den Haag – De coalitiepartijen VVD, CDA en PVV lanceren vanmiddag, in een debat met staatssecretaris Henk Bleker (ELI), een tienpuntenplan voor het mestbeleid na 2013.

Het plan bevat punten die genoemde partijen eerder inbrachten tijdens debatten over mest. Zo willen ze per 2015 af van de dierrechten voor varkens en pluimvee; als mest maar gekoppeld is aan de grond, zijn dierrechten onnodig; veehouders kunnen dat heel goed zelf regelen, betogen de Kamerleden Ger Koopmans (CDA), Janneke Snijder (VVD) en Richard de Mos (PVV).

Verder vragen ze om opschaling van de proefprojecten met mestverwerking, waardoor de veehouderij in de toekomst geen kunstmest meer zou hoeven te gebruiken.

Ook vinden de drie de regelgeving rond het gebruik van mest te rigide; zo zou Brussel niet uitsluitend moeten kijken naar de kilo’s mest die op het land worden gebracht, maar vooral naar de effecten die dat heeft op natuur, milieu en water. De overlap aan EU-regels zou moeten verdwijnen.

Voorts zou Nederland niet zijn hele grondgebied als kwetsbaar moeten aanwijzen binnen de EU-Nitraatrichtlijn. Staatssecretaris Bleker schreef de Kamer deze week, op grond van onderzoek, dat dat momenteel weinig soelaas biedt.

Of registreer je om te kunnen reageren.