Home

Nieuws 339 x bekeken

Client export mest per 1 januari in gebruik

Den Haag – Mestexporteurs krijgen per 1 januari 2011 te maken met een nieuwe procedure voor de export van dierlijke mest.

Het melden van export van dierlijke mest gaat voortaan via het programma Client.

De toestemming om mest te exporteren wordt voortaan eenmalig bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) aangevraagd en door de VWA geregistreerd in het nieuwe Client export mest systeem. De aanvraag van alle documenten die voor export nodig zijn, zoals het Vervoersbewijs dierlijke meststoffen (VDM) en eventueel gezondheidscertificaat, wordt door het nieuwe systeem gedaan.

Als de zending akkoord is voor export kunnen VDM, handelsdocument en CMR afgedrukt worden op een locatie naar keuze. Het gezondheidscertificaat wordt bij de VWA in Utrecht afgedrukt, ondertekend door een dierenarts en daarna ter beschikking gesteld aan de exporteur.

Meldingen in Client worden automatisch doorgegeven aan het controlesysteem Traces. Met het nieuwe systeem moet het aanvragen van documenten voor exporteurs eenvoudiger worden. Daarnaast moeten transporten beter controleerbaar worden.

Client export zou aanvankelijk per 1 juli 2010 in gebruik worden genomen, maar de ontwikkeling van de nieuwe werkwijze nam meer tijd in beslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.