Home

Nieuws 166 x bekeken 1 reactie

Chinezen vissen 78.000 ton afval uit stuwmeer

Peking - Chinese schoonmakers hebben in ruim twee maanden tijd 78.000 ton afval uit de Yangtze-rivier bij de Drieklovendam gevist.

Dat meldde het Chinese persbureau Xinhua zaterdag. De schoonmaakoperatie was nodig omdat de gigantische hoeveelheid afval, vooral boomstronken en takken, de Drieklovendam bedreigde. De waterkrachtcentrale van de dam dreigde geblokkeerd te raken en de scheepvaart had last van de ronddrijvende obstakels. Meer dan 68.000 schoonmakers in bijna 21.000 bootjes waren bij de operatie betrokken.

Het stuwmeer voor de Drieklovendam is het grootste waterreservoir ter wereld. De dam, die 22 miljard dollar (16,6 miljard euro) kostte, voorziet China van een enorme hoeveelheid elektriciteit.

Toch is het project zeer omstreden. Meer dan een miljoen mensen moesten gedwongen verhuizen. Honderden historische plekken verdwenen onder water. Door het vollopen van het stuwmeer ontstonden bovendien landverschuivingen en milieuschade.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Nog onvermeld is de enorme oppervlakte vergroting van de waterberging. Hierdoor ontaat een enorme toename aan water verdamping, dit water kan in de beneden loop van de rivier niet meer ten goede komen aan menselijke activiteiten (voedsel productie, drink/was water etc.) Dit verschijnsel heeft zich ook voor gedaan bij de Asuandam in de Nijl met als gevolg minder irrigatiewater in de Nijldelta.

Of registreer je om te kunnen reageren.