Home

Nieuws 159 x bekeken

China ondersteunt Russisch voorstel tot WTO-toetreding

Beijing - China ondersteunt de toetreding van Rusland tot de wereldhandelsorganisatie WTO.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken via staatspersbureau Xinhua. China gelooft op grond van internationale ontmoetingen met leiders uit andere landen tevens dat afronding van een nieuw wereldhandelsakkoord voor het einde van 2011 mogelijk is.

China schaart zich achter het Russische voorstel nadat zowel de EU als de VS met de Russen tot een akkoord zijn gekomen. China noemt toetreding van groot belang omdat de Russische economie de grootste economie buiten de WTO is. Voor de Chinese uitvoer van onder meer machines, voertuigen en computercomponenten naar Rusland heeft toetreding mogelijk een grote betekenis.
China noemt een wereldhandelsverdrag van groter belang dan het sluiten van bilaterale verdragen. China blijft op zoek naar verdragen met regionale partners, maar verdragen moeten volgens China complementair zijn, en niet een allesomvattend WTO-verdrag ondergraven.

De zogeheten Doha-onderhandelingsronde ging in 2001 van start. Twee jaar geleden kwamen de 153 lidstaten van de WTO dichtbij een deal, maar deze ketste af. Volgens ingewijden konden de VS en India het niet eens worden over het recht voor ontwikkelingslanden om hun eigen agrarische productie te beschermen.

China kent sinds dit jaar na de VS de grootste economie ter wereld, gevolgd door Japan en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.