Home

Nieuws 178 x bekeken

Brussel wil eenheidsoctrooi

Den Haag - Het moet gemakkelijker en goedkoper worden om in de EU octrooi aan te vragen op een uitvinding. Dat vindt de Europese Commissie, die gisteren voorstellen heeft gepresenteerd voor een zogenoemd eenheidsoctrooi.

Kern van het plan is dat toekenning in één lidstaat voldoende is voor erkenning in de gehele EU. Volgens de Commissie is dat nodig, omdat onder het huidige systeem de aanvraagprocedures erg duur zijn. Daardoor kost het verkrijgen van een octrooi in Europa vaak tien keer meer dan in de Verenigde Staten.

Het voorstel betekent niet dat het eenheidsoctrooi er ook daadwerkelijk op korte termijn komt. Met dit plan wordt enkel ‘een nauwere samenwerking’ nagestreefd. Bovendien moeten de lidstaten en het Europese Parlement er nog hun goedkeuring aan verlenen.
Nederland is een van de aanjagers van het voorstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.