Home

Nieuws 223 x bekeken

Bod van prijsstijging 15 procent Belgische erwten

Leuven – Belgische diepvriesbedrijven hebben erwtentelers een voorstel gedaan voor een prijsverhoging van maximaal 15 procent.

De Belgische Boerenbond zegt dat telers minimaal 20 procent hogere contractprijzen vragen voor erwten in 2011. Dat zou beter in lijn liggen met de stijgende graanprijzen op de wereldmarkt. Graan is een alternatieve teelt voor veel telers.

Volgens de bond is het bod van verwerkers 9 procent, maar kan met toeslagen voor vaste telers de prijs oplopen tot 15 procent. De boerenbond spreekt over moeizame gesprekken. Bronnen melden dat de Belgische telers eerder 25 procent stijging van de contracten voorstelden.

Nederlandse contractonderhandelingen staan op punt van beginnen. De Belgische contracten zijn daarbij vaak maatgevend. Directeur inkoop van Hak Adri den Dekker noemt de prijsstijging van 15 procent fors. ”Het is flink aan de maat. We denken niet dat die kostenstijging niet goedgemaakt kan worden bij onze afnemers.” In maart starten verwerkers contractgesprekken met afnemende supermarkten.

Met de mogelijke prijsstijging wordt het niveau van 2008 niet gehaald, verwacht Den Dekker. Toen stegen prijzen met circa 30 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.