Home

Nieuws 493 x bekeken

Beoordeling hakdermatitis binnenkort van start

De beoordeling van het optreden van hakdermatitis bij vleeskuikens in het kader van de Vleeskuikenrichtlijn gaat vermoedelijk vanaf half februari volgend jaar van start.

De controle op voetzoolaesies gaat op 1 januari 2012 in. Deze beoordelingen hebben effect op de bezettingsgraad, die vleeskuikenhouders in hun stallen mogen hanteren. Dat meldt de Sectorcommissie van het Productschap Pluimvee en Eieren.

Het ministerie van Economische Zaken & Innovatie (ELI) stemt ermee in dat private controle-organisaties onder toezicht van de Raad voor Accreditatie de boordelingen op hakdermatitis en voetzoolaesies uitvoeren. De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit moet daarop toezicht kunnen uitoefenen.In de eerste instantie gaf ELI aan dat daarvoor een stichting moest komen, maar liet naderhand weten dat dit niet meer nodig is.

Voor de berekening van de bruikbare oppervlakte in de stal voor de Vleeskuikenrichtlijn bestaat een verschil tussen EL&I en de vleeskuikensector. ELI gaat uit van de lengte x breedte van de stal verminderd met 1,7 procent voor de voerpannen. Frankrijk telt voerpannen ook niet mee als staloppervlak. De vleeskuikensector stelt dat die pannen wel toegankelijk zijn voor vleeskuikens. België hanteert die opvatting ook.

In Duitsland telt de ruimte van de voerpannen mee als oppervlak als die op schouderhoogte van de vleeskuikens of hoger hangen. In Engeland moeten voerpannen daarvoor oplierbaar zijn. Het Nederlandse bedrijfsleven kan instemmen met die interpretatie. Staatssecretaris Bleker zal uiteindelijk een beslissing nemen over het wel of niet meerekenen van de voerpannen als staloppervlak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.