Home

Nieuws 199 x bekeken

Agrosector tegen verplichte herkomstetikettering in EU

Den Haag - De Nederlandse agrarische sector zit niet te wachten op het verplicht opnemen van het land van herkomst op etiketten voor vleesproducten.

Dat zeggen verschillende organisaties in reactie op het politieke akkoord, dat de EU-lidstaten eerder deze week bereikten voor zo’n verplichte herkomstetikettering voor verpakt vlees en mogelijk in de toekomst ook voor zuivel.

LTO Nederland vindt herkomstetikettering prima, maar dan op vrijwillige basis. De land- en tuinbouworganisatie vreest dat de maatregel leidt tot "verkapt protectionisme". De vleesindustrie ziet de verplichting eveneens als verstoring van de interne markt. Als het er toch van komt, dan is het voor Nederland een aansporing om ervoor te zorgen dat Nederlands vlees "het beste is dat is te krijgen in de EU", zegt COV-voorzitter Jos Goebbels.

De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca is "in beginsel" voorstander van herkomstetikettering, verplicht of niet, aldus een woordvoerster. Voor rundvlees bestaat deze al, vanwege de BSE-crisis. De nu voorgestelde uitbreiding van de etiketteringsplicht voor varkens-, pluimvee- en lamsvlees moet van geval tot geval worden bekeken, vindt Copa. Copa is ingenomen met een ander deel van de voorstellen, die betrekking hebben op het vermelden van de voedingswaarde van producten op het etiket. Per 100 gram moet de hoeveelheid vetten, eiwitten, koolhydraten, suiker en zout worden vermeld. Alcohol en niet voorverpakt voedsel is hiervan uitgezonderd.

Wanneer de nieuwe etiketteringsregels ingaan is nog niet duidelijk. Eerst moet het Europees Parlement zich nu weer uitspreken over de voorstellen; dat kan wijzigingen aanbrengen, in overleg met de lidstaten.

Zie ook: 'Herkomstvermelding verplicht bij voorverpakt vlees'

Of registreer je om te kunnen reageren.