Home

Nieuws 284 x bekeken 2 reacties

Waarde euro gedaald, toekomst onzeker

De waarde van de euro is op weekbasis gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond.

Voor de handel is de daling welkom: volgens Europese leiders dreigde de waarde van de euro dusdanig op te lopen dat economisch herstel in gevaar kwam. Europa moet het voor herstel minder hebben van aantrekkende consumptie in eigen land dan van aantrekkende exportmarkten.

De oorzaak van de daling ligt in de schuldencrisis in Ierland. De banken in het land hebben een te grote schuld opgebouwd en dreigen de rest van de economie mee te trekken in hun val. De eilandnatie, tot voor kort de snelst groeiende economie van de EU, moet steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) accepteren. In feite wordt het land tijdelijk onder curatele geplaatst.

Een euro is nu 1,36 dollar waard, waar dit twee weken geleden nog 1,42 dollar was. De euro staat tegenover het Britse pond op het laagste niveau sinds 25 oktober. De eerste berichten over het advies van het IMF wijzen op een pijnlijke periode voor Ierland. Toch neemt het optimisme van investeerders weer toe, nu tenminste een uitweg in de maak is. De euro neemt ook in waarde toe omdat Duitse producentenprijzen de afgelopen maand meer zijn opgelopen dan verwacht.

De waarde van de dollar gaat vermoedelijk dalen zolang het noodpakket van 600 miljard dollar in omloop wordt gebracht. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, Ben Bernanke, verdedigde deze week de keuze voor het pakket fel. Hij ontkent dat de VS de dollar bewust onderuit haalt. Het stimuleert uitgaven, aldus Bernanke. Economen, van de linkse Joseph Stiglitz tot de rechtse Martin Feldstein, hebben kritiek op het plan, dat in het ergste geval economisch herstel wereldwijd in gevaar brengt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  student VHl

  geld bij drukken verlaagd de waarde van geld, wat inflatie betekend, voor het zelfde geld minder product kunnen kopen. inflatie wordt o.a. geremd door een verhoging van de rentestand. en daar wordt de lening bij de bank duur van, maar sparen aantrekkelijker.

  voor de export is het echter wel gunstig dat de euro niet zo duur is. en aangezien nederland best veel exporteert richting landen met andere valuta, pakt het denk per saldo gunstig uit.

  gegroet

 • no-profile-image

  karsten

  geweldig laat maar dalen die euro wanneer gaan wij eens geld bij drukken gaat de euro nog meer omlaag eindelijk weer eens op een normale manier geld verdienen of kan iemand mij nu eens goed uitleggen waarom het niet goed is om geld bij te drukken groet van een exporterende agrarier

Of registreer je om te kunnen reageren.