Stem op innovaties

Aangepaste kalvertaxiBiggenonderkruipBorstbreedtemeterDompelbak voor ontsmetting melkstel

Agrarisch innovator van 2016

Het innovatiefonds van Boerderij en ForFarmers beloont twee keer per jaar innovaties in de landbouw. Dat kunnen zowel baanbrekende innovaties zijn als nieuwe toepassingen van bestaande technieken. Uit de zes in 2016 beloonde innovaties kon het publiek de beste kiezen.

De winnaar krijgt de award Agrarisch Innovator van het jaar, een reis van € 2.500 en een week bedrijfsverzorging. De award wordt op 15 december uitgereikt in congrescentrum 1931 in Den Bosch.

Dijkjesdrukker

Jan BrandsDe dijkjesdrukker van akkerbouwer Jan Brands maakt het mogelijk dwars op de aardappelruggen te greppelfrezen waarbij gootjes open blijven. Zijn kantjesdrukker verbetert de afvoer van overtollig water van een perceel aanzienlijk op een eenvoudige wijze, preventief en tegen lage kosten en zonder zware handarbeid.

                 

Geurwerende bedrijfskleding

Anne Groot ZevertAnne Groot Zevert ontwierp Farmsuit, een geurwerende overall die penetrante geur weghoudt van onderkleding en huid. De kleding is voorzien van een geurabsorberende factor, de capuchon beschermt het haar zodat dat ook niet gaat stinken. De kleding is na een wasbeurt geurvrij zodat ze opnieuw gebruikt kan worden.

               

 

Hydraulische paaltjesplaatser

Jans KamphuisOud-melkveehouder Jans Kamphuis bouwde uit ‘losse onderdelen en overtollige hydrauliek’ een automatische paaltjesplaatser en -verwijderaar voor flexibel weiden. De machine spant de draad bij het plaatsen en rolt deze af bij het verwijderen van de paaltjes. Het geeft een forse arbeidsbesparing en -verlichting.

               

Semi-automatische krachtvoersiloreiniger

Joost KruigerJoost Kruiger ontwikkelde een semi-automatische spruitrobot voor de reiniging van mengvoersilo’s. Deze reinigt, ontsmet en droogt de silo via het mangat. Hierdoor hoeft niemand in de silo te werken. Het reinigen is hierdoor veilig en vraagt weinig arbeid waardoor de reiniging veel vaker toegepast kan worden.

               

Automatische koeienoversteekplaats

Gerald Scholten LindeGerald Scholten Linde combineert weidegang met robotmelken. Om percelen aan de overkant van de weg continu bereikbaar te maken voor zijn koeien ontwikkelde hij een oversteekplaats. Het verkeer kan via een knop automatisch werkende hekken sluiten, waardoor de weg voor hen vrijkomt. Na 30 seconden gaan de hekken in uitgangspositie.

               

Rekentool optimale mestaanwending

Geert StevensGeert Stevens ontwikkelde een rekentool die de optimale laadhoeveelheid per tank mest berekent op basis van de lengte van het perceel, de tankinhoud, de breedte van de bemester en het aantal werkgangen. Dat voorkomt onnodig dat met onnodig gewicht wordt gereden en onnodig keren; dat spaart de bodem.

               

Op hoogte melk aftappenPapier tegen staartbijtenGeurwerende kledingVliegen weren met lucht