Home

Foto & video 8222 x bekeken 2 reacties

Nieuwsfoto‘s: Eerste combines het land op

Hitte weg, gerstoogst gestart, koninklijk bezoek in slafabriek en kippen in de caravan. Selectie van agrarische nieuwsfoto’s van de afgelopen week uit binnen- buitenland.

Foto

 • Loonwerker Jan Gerritsen uit Heelsum oogst vrijdagmiddag de eerste wintergerst van het jaar bij akkerbouwer Derk Hooijer in Arnhem. Uitzonderlijk vroeg vanwege de droogte. Voor zover bekend moest er niet eerder in Nederland zo vroeg geoogst worden; nu bijna 3 weken eerder dan normaal. De noodoogst voorkomt dat de dunne aren straks bij regen tegen de grond slaan. De wisseling tussen nat en droog kost akkerbouwers dan nog meer kilo’s aan zaad dan nu al het geval is. Een ruwe schatting gaat uit van 30% minder gerst dan in andere jaren. Omdat grote delen van Europa met de droogte te maken hebben, ligt een stijging van de gerstprijzen (bier en whiskey) voor de hand. Ontkiemende wintergerst is een belangrijke grondstof voor bier en whiskey. - Foto: Vidiphoto

  Loonwerker Jan Gerritsen uit Heelsum oogst vrijdagmiddag de eerste wintergerst van het jaar bij akkerbouwer Derk Hooijer in Arnhem. Uitzonderlijk vroeg vanwege de droogte. Voor zover bekend moest er niet eerder in Nederland zo vroeg geoogst worden; nu bijna 3 weken eerder dan normaal. De noodoogst voorkomt dat de dunne aren straks bij regen tegen de grond slaan. De wisseling tussen nat en droog kost akkerbouwers dan nog meer kilo’s aan zaad dan nu al het geval is. Een ruwe schatting gaat uit van 30% minder gerst dan in andere jaren. Omdat grote delen van Europa met de droogte te maken hebben, ligt een stijging van de gerstprijzen (bier en whiskey) voor de hand. Ontkiemende wintergerst is een belangrijke grondstof voor bier en whiskey. - Foto: Vidiphoto

 • Voerendaal (L.) - Oogst van brouwgerst in Zuid-Limburg. Bedoeld voor de Gulpener bierbrouwerij - Foto: Twan Wiermans

  Voerendaal (L.) - Oogst van brouwgerst in Zuid-Limburg. Bedoeld voor de Gulpener bierbrouwerij - Foto: Twan Wiermans

 • Blijham - In Groningen was eind vorige week ook al een combine op het land; in dit geval gaat het om Westerwolds raaigras. Een perceel van Staatsbosbeheer. Door het toen nog sterk drogende weer ging het combinen vlot. - Foto: Koos van der Spek)

  Blijham - In Groningen was eind vorige week ook al een combine op het land; in dit geval gaat het om Westerwolds raaigras. Een perceel van Staatsbosbeheer. Door het toen nog sterk drogende weer ging het combinen vlot. - Foto: Koos van der Spek)

 • Ittervoort – Als confetti worden de erwten van vollegrondsgroenteteler Henri Vorselen in het Limburgse Ittervoort gelost. De groei van de erwten kwam langzaam op gang door de lage temperaturen in april, maar door de droogte is het gewas extra snel rijp geworden, waardoor de oogst van veel percelen tegelijk komt. De erwten gaan naar Greenyard in het Belgische Bree. - Foto: Twan Wiermans

  Ittervoort – Als confetti worden de erwten van vollegrondsgroenteteler Henri Vorselen in het Limburgse Ittervoort gelost. De groei van de erwten kwam langzaam op gang door de lage temperaturen in april, maar door de droogte is het gewas extra snel rijp geworden, waardoor de oogst van veel percelen tegelijk komt. De erwten gaan naar Greenyard in het Belgische Bree. - Foto: Twan Wiermans

 • Nieuw Beerta – Bezoekers lopen langs een perceel uien op de Open dag van de proefboerderij Ebelsheerd, afgelopen dinsdag in Nieuw Beerta. - Foto: Koos van der Spek

  Nieuw Beerta – Bezoekers lopen langs een perceel uien op de Open dag van de proefboerderij Ebelsheerd, afgelopen dinsdag in Nieuw Beerta. - Foto: Koos van der Spek

 • De Peel - Het begin van afgelopen week stond helemaal in het teken van zomerhitte en -droogte. Een hardnekkige bos- en veenbrand in De Peel was moeilijk onder controle te krijgen. Na flinke regen is de droogte aan het eind van de week alleen nog echt problematisch in het Zuidwesten van het land, en in België. - Foto: ANP

  De Peel - Het begin van afgelopen week stond helemaal in het teken van zomerhitte en -droogte. Een hardnekkige bos- en veenbrand in De Peel was moeilijk onder controle te krijgen. Na flinke regen is de droogte aan het eind van de week alleen nog echt problematisch in het Zuidwesten van het land, en in België. - Foto: ANP

 • Drucat (No.-Frankrijk) - Dit omstreden rundveebedrijf in Frankrijk kreeg afgelopen week van een rechtbank groen licht om door te groeien naar 1.100 koeien. - Foto: ANP/AFP

  Drucat (No.-Frankrijk) - Dit omstreden rundveebedrijf in Frankrijk kreeg afgelopen week van een rechtbank groen licht om door te groeien naar 1.100 koeien. - Foto: ANP/AFP

 • Peking - Amerikaanse vlaggen op stukjes rundvlees op een promotie-event in Peking. China heeft zijn grenzen geopend voor Amerikaans rundvlees, tot grote blijdschap van de Amerikaanse exporteurs. De grens van deze grote markt zat 14 jaar dicht. - Foto: ANP

  Peking - Amerikaanse vlaggen op stukjes rundvlees op een promotie-event in Peking. China heeft zijn grenzen geopend voor Amerikaans rundvlees, tot grote blijdschap van de Amerikaanse exporteurs. De grens van deze grote markt zat 14 jaar dicht. - Foto: ANP

 • Dronten – Verticale sla-teelt in 7 lagen onder ledverlichting. Dat gebeurt bij Van Staay Food Group in Dronten. Deze innovatieve, fabrieksmatige vorm van groenteteelt is ontwikkeld door enkele onderzoeks- en onderwijsinstellingen, Philips en Rijk Zwaan. Donderdag kwamen koning Willem Alexander en koningin Máxima op bezoek bij het bedrijf, dat ook aardappelen, groente en fruit versnijdt tot versproduct voor supermarkten overal in Europa. - Foto: ANP

  Dronten – Verticale sla-teelt in 7 lagen onder ledverlichting. Dat gebeurt bij Van Staay Food Group in Dronten. Deze innovatieve, fabrieksmatige vorm van groenteteelt is ontwikkeld door enkele onderzoeks- en onderwijsinstellingen, Philips en Rijk Zwaan. Donderdag kwamen koning Willem Alexander en koningin Máxima op bezoek bij het bedrijf, dat ook aardappelen, groente en fruit versnijdt tot versproduct voor supermarkten overal in Europa. - Foto: ANP

 • Legpluimveehouder Peter van Agt laat sinds gisteren 240 hennen en 9 hanen ‘kamperen’ langs de Groene Corridor, tussen Oirschot en Eindhoven. Hij ontwierp de mobiele ‘kipcaravan’ zelf, een plaatsgenoot bouwde hem en wethouder Piet Machielsen van Oirschot opende deze gistermiddag. In de mobiele stal zitten een volièrestelling en legnesten, op het dak liggen zonnepanelen. Regenwater wordt opgevangen en gezuiverd zodat de kippen het kunnen drinken.
Van Agt gaat de kipcaravan elke 2 weken verplaatsen. Langs de weg zet hij een stuk af met schapengaas. Er komt een mobiele eierautomaat bij te staan waar passanten eieren kunnen kopen en informatie over kippen en eieren kunnen lezen. - Foto: Marc van den Hout

  Legpluimveehouder Peter van Agt laat sinds gisteren 240 hennen en 9 hanen ‘kamperen’ langs de Groene Corridor, tussen Oirschot en Eindhoven. Hij ontwierp de mobiele ‘kipcaravan’ zelf, een plaatsgenoot bouwde hem en wethouder Piet Machielsen van Oirschot opende deze gistermiddag. In de mobiele stal zitten een volièrestelling en legnesten, op het dak liggen zonnepanelen. Regenwater wordt opgevangen en gezuiverd zodat de kippen het kunnen drinken. Van Agt gaat de kipcaravan elke 2 weken verplaatsen. Langs de weg zet hij een stuk af met schapengaas. Er komt een mobiele eierautomaat bij te staan waar passanten eieren kunnen kopen en informatie over kippen en eieren kunnen lezen. - Foto: Marc van den Hout

Laatste reacties

 • WGeverink

  Bij de mobiele kippe wagen moet alleen nog een raam geinstalleerd worden waardoor de consument zelf kan zien hoe een kilo voer in de bak valt als ze een Euro in een gleuf gooien...

 • ed12345

  Hier in Belgisch limburg is de wintergerstoogst ook in volle gang nu Voor tien dagen waren er al begonnen Bij sommigen bleek het vochtigheidsgehalte toen toch te hoog (20%)Op de zwaardere gronden lijkt de opbrengst goed mee te vallen na zo'n extreem droog voorjaar zo tussen de 8 en 10 ton

Of registreer je om te kunnen reageren.