Home

Foto & video 7084 x bekeken 11 reactieslaatste update:26 sep 2014

Ruim zes ton aan hennep in mais

De aanpak van illegale hennepteelt in het buitengebied van Limburg is succesvol. Acht jaar geleden werden zo’n 50.000 hennepplanten geruimd. Deze stonden voornamelijk tussen de mais. Nu treft de politie een kleine 5.000 planten aan. Deze week alleen al bijna 800 planten. Straatwaarde ruim zes ton.

Foto

 • Ieder jaar voert de politie in Limburg controlevluchten uit met de helikopter. Vanuit de lucht is goed te zien waar hennepplanten staan tussen de mais. Illegale wiettelers in Limburg zagen in 2006 voor zo’n €35 miljoen aan hennepplanten in ‘rook’ opgaan. In dat jaar startte het integrale ontmoedigingsprogramma het ‘Groene Goud’. In het project werken Limburgse gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie, LLTB en de Belastingdienst samen. Doel is om de teelt van hennep in het buitengebied tegen te gaan. Het programma is volgens de politie een succes, want nu worden jaarlijks nog zo’n 5.000 planten aangetroffen.

  Ieder jaar voert de politie in Limburg controlevluchten uit met de helikopter. Vanuit de lucht is goed te zien waar hennepplanten staan tussen de mais. Illegale wiettelers in Limburg zagen in 2006 voor zo’n €35 miljoen aan hennepplanten in ‘rook’ opgaan. In dat jaar startte het integrale ontmoedigingsprogramma het ‘Groene Goud’. In het project werken Limburgse gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie, LLTB en de Belastingdienst samen. Doel is om de teelt van hennep in het buitengebied tegen te gaan. Het programma is volgens de politie een succes, want nu worden jaarlijks nog zo’n 5.000 planten aangetroffen.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Om een indruk te geven. In dit maisperceel trof de politie twee jaar geleden 1.500 hennepplanten aan. Criminelen hebben rijen wietplanten tussen de mais gepoot. Dit gebeurt het vaakst in percelen waar korrelmais staat. Dit omdat deze mais later wordt geoogst dan snijmais.

  Om een indruk te geven. In dit maisperceel trof de politie twee jaar geleden 1.500 hennepplanten aan. Criminelen hebben rijen wietplanten tussen de mais gepoot. Dit gebeurt het vaakst in percelen waar korrelmais staat. Dit omdat deze mais later wordt geoogst dan snijmais.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Een perceel mais in Brabant dit jaar. Bijna 100 vierkante meter mais is door hennepkwekers weggehaald. Daarvoor in de plaats plantten ze tussen de 300 en 350 wietplanten. Boeren in Limburg kunnen zich gratis aansluiten bij het programma het ‘Groene Goud’. Via een baken op het land, vaak een jerrycan op een hoge stok, geven ze aan wietteelt niet te gedogen. Wanneer de politie hennep aantreft op het land is in principe de boer verdacht. Wie meedoet met de actie heeft dus een streepje voor bij de politie.

  Een perceel mais in Brabant dit jaar. Bijna 100 vierkante meter mais is door hennepkwekers weggehaald. Daarvoor in de plaats plantten ze tussen de 300 en 350 wietplanten. Boeren in Limburg kunnen zich gratis aansluiten bij het programma het ‘Groene Goud’. Via een baken op het land, vaak een jerrycan op een hoge stok, geven ze aan wietteelt niet te gedogen. Wanneer de politie hennep aantreft op het land is in principe de boer verdacht. Wie meedoet met de actie heeft dus een streepje voor bij de politie.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Weet de boer of loonwerker dat er in dit perceel hennep staat? De politie denkt van wel, omdat de mais met hennepplanten niet is gehakseld, de rest eromheen wel. Als enige provincie is de politie in Limburg actief bezig met het bestrijden van hennepteelt in het buitengebied.

  Weet de boer of loonwerker dat er in dit perceel hennep staat? De politie denkt van wel, omdat de mais met hennepplanten niet is gehakseld, de rest eromheen wel. Als enige provincie is de politie in Limburg actief bezig met het bestrijden van hennepteelt in het buitengebied.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Boerderij ging een dag mee met de politie om hennepplantages tussen de mais te ruimen. Met behulp van luchtfoto’s wordt op de grond door de politie de locatie gezocht. Niet altijd even eenvoudig, want de illegale plantages liggen vaak op zeer afgelegen plekken.

  Boerderij ging een dag mee met de politie om hennepplantages tussen de mais te ruimen. Met behulp van luchtfoto’s wordt op de grond door de politie de locatie gezocht. Niet altijd even eenvoudig, want de illegale plantages liggen vaak op zeer afgelegen plekken.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Bij de eerste plantage is het direct raak. De politie treft 176 hennepplanten aan. De politie Limburg heeft een contract met een afvalbedrijf. Dit bedrijf levert een ruimploeg die helpt met het vernietigen van de hennepplanten.

  Bij de eerste plantage is het direct raak. De politie treft 176 hennepplanten aan. De politie Limburg heeft een contract met een afvalbedrijf. Dit bedrijf levert een ruimploeg die helpt met het vernietigen van de hennepplanten.

  Foto: Martijn ter Horst
 • De twee politiemensen die tijdens het ruimen erbij zijn, helpen mee met het opruimen van de hennepplanten.

  De twee politiemensen die tijdens het ruimen erbij zijn, helpen mee met het opruimen van de hennepplanten.

  Foto: Martijn ter Horst
 • De hennepplanten worden onder toeziend oog van de politie in de vrachtwagen gegooid van de ruimingsploeg. Snel de klep dicht en op naar de volgende hennepplantage.

  De hennepplanten worden onder toeziend oog van de politie in de vrachtwagen gegooid van de ruimingsploeg. Snel de klep dicht en op naar de volgende hennepplantage.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Op een dag bezoekt de politie elf locaties waar mogelijk hennep staat tussen het mais. Per locatie houdt de agent bij hoeveel hennepplanten er worden geruimd.

  Op een dag bezoekt de politie elf locaties waar mogelijk hennep staat tussen het mais. Per locatie houdt de agent bij hoeveel hennepplanten er worden geruimd.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Ook op de volgende locatie is het raak. Tussen de mais staat op een stuk van vijf bij vijftien meter 178 hennepplanten. De wietgeur is goed te ruiken. Wie de planten met de blote hand aanpakt, kan ’s avonds nog nagenieten van het luchtje.

  Ook op de volgende locatie is het raak. Tussen de mais staat op een stuk van vijf bij vijftien meter 178 hennepplanten. De wietgeur is goed te ruiken. Wie de planten met de blote hand aanpakt, kan ’s avonds nog nagenieten van het luchtje.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Wietkwekers geven niets om mais. Nadat de boer de mais heeft gespoten gaan ze op zoek naar geschikte locaties. Ze trekken de maisplanten eruit en gooien die tussen de anderen die blijven staan. Het vaakst wordt hennep tussen mais aangetroffen, maar ook langs bosschages, in natuurgebieden en aspergevelden treft de politie het wietplantje aan.

  Wietkwekers geven niets om mais. Nadat de boer de mais heeft gespoten gaan ze op zoek naar geschikte locaties. Ze trekken de maisplanten eruit en gooien die tussen de anderen die blijven staan. Het vaakst wordt hennep tussen mais aangetroffen, maar ook langs bosschages, in natuurgebieden en aspergevelden treft de politie het wietplantje aan.

  Foto: Martijn ter Horst
 • De wietplantages liggen in vrijwel alle gevallen midden in een maisperceel. Vanaf de straat zijn ze niet te zien. De politie Limburg ervaart dat boeren meewerken om hennepteelt tegen te gaan. Bij verdachte situaties, zoals mensen die ’s avonds met een busje bij een maisperceel staan, worden doorgaans gemeld aan de politie.

  De wietplantages liggen in vrijwel alle gevallen midden in een maisperceel. Vanaf de straat zijn ze niet te zien. De politie Limburg ervaart dat boeren meewerken om hennepteelt tegen te gaan. Bij verdachte situaties, zoals mensen die ’s avonds met een busje bij een maisperceel staan, worden doorgaans gemeld aan de politie.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Een wietsoort die de politie steeds vaker aantreft is de ‘Purple Haze’. Het plantje met paarse bladeren schijnt een hogere opbrengst te hebben dan de bekende groene wietplanten.

  Een wietsoort die de politie steeds vaker aantreft is de ‘Purple Haze’. Het plantje met paarse bladeren schijnt een hogere opbrengst te hebben dan de bekende groene wietplanten.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Wanneer er veel hennepplanten midden in een maisperceel staan, zoals hier in Limburg, dicht aan de Duitse grens, dan worden de planten in grote vuilniszakken gedaan.

  Wanneer er veel hennepplanten midden in een maisperceel staan, zoals hier in Limburg, dicht aan de Duitse grens, dan worden de planten in grote vuilniszakken gedaan.

  Foto: Martijn ter Horst
 • De politie komt ook wel eens te laat. Deze plantage was net geoogst. Wat overblijft is onkruid.

  De politie komt ook wel eens te laat. Deze plantage was net geoogst. Wat overblijft is onkruid.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Ook de wietkweker kan soms te laat zijn. Het mais was hier net gehakseld. De loonwerker die het mais hakselde heeft zich niets aangetrokken van de hennepplanten. Hier stonden nog 57 planten.

  Ook de wietkweker kan soms te laat zijn. Het mais was hier net gehakseld. De loonwerker die het mais hakselde heeft zich niets aangetrokken van de hennepplanten. Hier stonden nog 57 planten.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Politie Limburg heeft de aanpak van hennepteelt als prioriteit bestempeld. Andere politieregio’s niet. Dat het in bijvoorbeeld Noord-Brabant minstens net zo vaak voorkomt blijkt wel uit een helikoptervlucht die de Limburgse opsporingsdienst onlangs uitvoerde boven Brabant. Daar troffen ze in een half uur net zoveel plantages aan als de acht vluchten die dit jaar boven Limburg zijn geweest.

  Politie Limburg heeft de aanpak van hennepteelt als prioriteit bestempeld. Andere politieregio’s niet. Dat het in bijvoorbeeld Noord-Brabant minstens net zo vaak voorkomt blijkt wel uit een helikoptervlucht die de Limburgse opsporingsdienst onlangs uitvoerde boven Brabant. Daar troffen ze in een half uur net zoveel plantages aan als de acht vluchten die dit jaar boven Limburg zijn geweest.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Ook de ruimploeg noteert hoeveel planten ze in de vrachtwagen gooien per locatie. Stiekem een plantje meenemen voor thuisgebruik is niet mogelijk.

  Ook de ruimploeg noteert hoeveel planten ze in de vrachtwagen gooien per locatie. Stiekem een plantje meenemen voor thuisgebruik is niet mogelijk.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Voordat de politie een maisperceel betreedt heeft het toestemming gevraagd van de officier van justitie. De politie heeft dan geen toestemming nodig van de grondeigenaar.

  Voordat de politie een maisperceel betreedt heeft het toestemming gevraagd van de officier van justitie. De politie heeft dan geen toestemming nodig van de grondeigenaar.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Humor tijdens de opruimingsactie. Op de luchtfoto was goed te zien dat er midden in het mais planten stonden die verdacht veel op hennep leken. Bij aankomst bleek het te gaan om buxus. Onduidelijk is of de boer dit voor de grap heeft gedaan. De agenten en de ruimploeg konden er wel om lachen.

  Humor tijdens de opruimingsactie. Op de luchtfoto was goed te zien dat er midden in het mais planten stonden die verdacht veel op hennep leken. Bij aankomst bleek het te gaan om buxus. Onduidelijk is of de boer dit voor de grap heeft gedaan. De agenten en de ruimploeg konden er wel om lachen.

  Foto: Martijn ter Horst
 • De opbrengst van één ruimploeg na bezoek van vijf locaties. In twee dagen tijd bezocht de politie Limburg 14 locaties. Ze troffen in totaal 795 hennepplanten aan. Straatwaarde ruim €600.000.

  De opbrengst van één ruimploeg na bezoek van vijf locaties. In twee dagen tijd bezocht de politie Limburg 14 locaties. Ze troffen in totaal 795 hennepplanten aan. Straatwaarde ruim €600.000.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Op het politiebureau wordt de hennep vernietigd. In een verzegelde afvalbak wordt het afgevoerd. Het integrale ontmoedigingsprogramma het ‘Groene Goud’ is volgens de politie Limburg een succes. Bij aanvang in 2006 troffen ze 50.000 wietplanten aan in alleen Noord-Limburg (straatwaarde €35 miljoen). Dit jaar over heel Limburg grofweg 5.000.

  Op het politiebureau wordt de hennep vernietigd. In een verzegelde afvalbak wordt het afgevoerd. Het integrale ontmoedigingsprogramma het ‘Groene Goud’ is volgens de politie Limburg een succes. Bij aanvang in 2006 troffen ze 50.000 wietplanten aan in alleen Noord-Limburg (straatwaarde €35 miljoen). Dit jaar over heel Limburg grofweg 5.000.

  Foto: Martijn ter Horst

Laatste reacties

 • alco1

  Krijg je er van als de verkoop gedoogd wordt. Stelletje idioten.

 • boerderij12

  mij een raadsel hoe ze kunnen ween of het korrelmais is ??

 • pinkeltje

  Wanneer ze weten dat het korrelmaïs is dan lijkt het niet onwaarschijnlijk dat de boer of de loonwerker er ook van weet.... Maar ga het maar eens bewijzen. Hoewel er plekken op de wereld zijn waar ze er wel raad mee zouden weten. Anderzijds, idioter dan het Nederlandse beleid kun je het ook niet verzinnen. Iets mogen verkopen waar flink vraag naar is en waar ook dit voor wordt betaalt en het dan niet mogen produceren. Ben ook wel benieuwd wat voor boekhouding die coffeeshops hebben. Is toch gewoon een gelegaliseerd zwartgeld circuit of zie ik dat verkeerd? Zullen wel ambtshalve worden aangeslagen neem ik aan, maar dat zal een aanslag zijn die de coffeeshophouder lachend betaalt.

 • Zuperboer

  Je zou maar in de omgeving van een verbrandingsoven zitten: 'Elke dag weer high en ik zou niet weten hoe 't komt Dokter'.

 • koestal

  bij volle maan zijn de henneptelers erg actief

 • auto35

  Is het het mais of de mais?

 • landboer

  DE mais

 • rood1234

  goh, je moet als wietteler toch wel dom zijn om in limburg te kweken als je weet dat er in andere provincies niet of nauwelijks vanuit de lucht gecontroleerd wordt. Volgens mij is dit het verplaatsen van het probleem ipv oplossen.

 • Elevage

  aan de andere kant zou het ook een leuke neveninkomst kunnen zijn voor de boer ;-

 • ed12345

  Mels en Jan dat is nou de ECHTE Cash Crop

 • gjcamps

  Die gasten kunnen makkelijk hogere pachtprijzen betalen, vandaar die stijging.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.