Home

Foto & video 2235 x bekeken

Garant-giertank: Duitser nu ook in NL

De Garant-giertank van het Duitse Kotte is nieuw in Nederland. Hij is eenvoudig en te krijgen met fuseebesturing. Een impressie.

Foto

 • De Garant-mesttanks van Kotte zijn in Duitsland een bekende verschijning. Met 70 medewerkers assembleert het familiebedrijf zo’n 500 tanks per jaar (van 5 tot 33 kuub) alsmede vrachtwagenopleggers. In Nederland is het merk nog onbekend. Zonna in Beilen nam de import ter hand en leverde de eerste 11-kuubstank af, de Garant VE11700.


  Tekst: Frits Huiden, foto’s: Penn Communicatie
 • De rechttoe-rechtaan-tank is aangepast voor de Nederlandse markt. Zo is er nu een smaller chassis om brede banden kwijt te kunnen in de wielkasten en is de schoor tussen tank en dissel verdwenen.

 • Deze eerste compleet gegalvaniseerde tank heeft 66-43.00 R25-banden van het Oekraïense merk Dneproshina. Deze zijn 1,05 meter breed en 1,65 meter hoog. Standaard zijn 850/12,5-banden van Trelleborg.

 • In de dissel ligt een 11.000 l/min Italiaanse Jurop-vacuümpomp. Het verzetten van zuigen naar blazen gaat hydraulisch via een serieschakelaar met het in- en uitklappen van de bemester. In dit geval is dat een 6,2 meter brede Slootsmid.

 • Twee vaten voor op de tank met daarin een oliebadluchtfilter en afscheider zorgen voor de aan- en afvoer van de lucht.

 • Een grote kijkbuis voorop toont hoeveel in de tank zit.

 • Op de buis is een brandslang te koppelen om deze te reinigen.

 • De Garant heeft standaard een bladgeveerde as. Bijzonder is dat de tank optioneel ook in hondengang kan lopen via fuseebesturing (Multi Steering System); dus niet door het knikken van de dissel. De fuseebesturing is ook bij een tandemasser mogelijk, evenals de traditionele gedwongen of meelopende besturing.

 • De assen komen van het gerenommeerde BPW.

 • De Duitse komaf is herkenbaar aan de mechanische parkeerrem en de zwarte steunpoot. Deze is niet hydraulisch, maar van Jost (uit de trailerwereld) en heeft veel weg van een dommekracht.


 • Onder de tank hangen twee achtduims vulopeningen, voor beide zijden één. Daartussen zit de hydraulisch aangedreven turbovuller.


 • In de tank is een schot gemonteerd ter versteviging en om klotsen van de lading te voorkomen. Zonna rekent voor de Garant VE11700 zo’n 30.000 euro. Er zijn vele opties te krijgen als zuigarm, hef, centrale smering, fuseebesturing, elektronische Mueller-besturing en doorstroommeter.

Of registreer je om te kunnen reageren.