Home

Foto & video 1473 x bekeken 2 reacties

De droogte te lijf met een pivot

De broers Geert en Jakob Bartelds hebben een derde pivot gekocht voor hun percelen in Tweede Exloërmond: een zogenoemde lineaire center-pivot.

Foto

 • De broers Geert en Jakob Bartelds hebben een derde pivot gekocht voor hun percelen in Tweede Exloërmond: een zogenoemde lineaire center-pivot. Ze hadden in Eerste Exloërmond (Dr.) twee pivots, maar dat waren center-pivots.

  Tekst: Martijn Knuivers, foto's: Jan Sibon

 • Afgelopen jaar besloten de broers dat ook in Tweede Exloërmond op een kavel van 105 hectare een pivot moest komen. Dan zijn alle grote perceelsblokken voorzien. De twee percelen van zijn niet vierkant maar rechthoekig: 1.600 meter lang en 300 meter breed. Tussen beide percelen ligt een sloot, die zoet water aanvoert vanuit het IJsselmeer. Een center-pivot past niet op langgerekte percelen. De broers kozen daarom voor een lineaire pivot, die het water aanzuigt uit de sloot.

 • De lineaire pivot heeft zes wielstellen, die 60 meter uit elkaar staan. De sproeiboom is 320 meter breed.

 • De mobiele ‘kar’, met daarop de stationaire motor met pomp en zuigslang, rijdt langs de sloot.

 • Langs het maaipad is met een greppelfrees op RTK-gps een diepe gleuf getrokken. Besturing geschiedt via twee geleidetasters, die de gleuf volgen. Wijkt de kar te veel af van de rechte lijn, dan stopt de machine automatisch.

 • Na 1.600 meter verandert de lineaire pivot in een center-pivot. Een begrenzingshek activeert een pal, waarna de mobiele ‘kar’ met daarop de stationaire motor met pomp en zuigslang stopt met rijden, en de 320 meter lange beregeningsinstallatie begint te zwenken.

 • De beregeningsboom steekt via vijf bruggen van betonplaten de sloot over, om vervolgens weer lineair langs de sloot de weg terug te vervolgen. De mobiele kar maakt geen oversteek. Deze blijft op het maaipad aan dezelfde kant van de sloot

 • Verschillende giften zijn mogelijk. Op de grens tussen de zaaiuien en graan staat ook een hekje. Nadat deze de pal omslaat, wordt de watergift verhoogd van bijvoorbeeld 15 naar 25 millimeter.

 • De aanzuigpijp is met een meter verlengd, zodat het water precies uit het midden van de sloot wordt opgezogen. Dat verkleint de kans dat de aanzuigpijp verstopt met waterplanten.

 • De gift uit de pivot lijkt meer op een zacht regenbuitje.


 • Een pivot vergt veel minder werk dan een haspel. Kwestie van de motor starten en de pomp aanzetten. Verder gaat alles vanzelf. Lees meer over de pivot van Bartelds, zoals prijzen en voordelen van de pivot ten opzichte van een haspel, in Boerderij 36, die verschijnt op dinsdag 7 juni.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Sarcast

  Een lineaire center pivot? Dat is knap!

 • no-profile-image

  jan

  dat kan alleen in echte akkerbouwgebieden

Of registreer je om te kunnen reageren.